A fülcsók

  • 09.07.2014
  • Varga Zsófia

Furcsán hangzik a kifejezés, mint valami legenda. Viszont tény, hogy kárt tehet a hallórendszerben, ha belepuszilnak a fülünkbe. A puszi természetes dolog, adunk barátaink arcára, párunk szájára, megölelünk embereket. Ezekkel a gesztusokkal fejezzük ki érzelmeinket. A probléma pedig nem a szeretet kimutatásában van persze, ez mindig jó, de ha túl közel történik a fülhöz, az bizony komoly, maradandó károkat okozhat.

Ez nem csak egy hang

A fülre adott puszi csak egy ártalmatlan gesztusnak indul, de biztos sokan megtapasztalták már az Olvasók közül, hogy utána csökken a hallás, fülzúgás, fülcsengés tapasztalható. Ez nem a puszi hangjától, hanem annak szívóerejétől következik be.

Dr. Levi A. Reiter foglalkozott ezzel a problémával, amikor az egyik betege ilyen, mint kiderült puszi okozta fülsérüléssel kereste fel, hogy megtudja, miért romlott a hallása észrevétlenül.

Betege elmondta, hogy a telefonban nem hallja jól a másik felet, viszont a magas hangokra érzékeny lett a füle. Egy év után határozta el magát, hogy segítséget kérjen. Érdekes jelenséget tapasztalt, amit fülingadozásként tudtak legjobban megfogalmazni. A betegnek a feje forgatása közben olyan érzése volt, mintha valami laza, mozgó dolog lenne a fülében.

Dr. Reiter először azt gondolta, akusztikai trauma-károsodást szenvedett páciense, bizonyos hangok a belső fül szerkezetének túl hangosak voltak. A probléma forrásának a középfül hallócsontocskáit tartotta, melyek segítségével jutnak tovább a hangok a fülbe. Azonban audiológiai értékelések elvégzése után arra a következtetésre jutott a doktor, hogy nem ez a helyzet, így folytatta a vizsgálatokat. Alapos tesztelés után az a tény tűnt a legelfogadhatóbbnak, hogy a tünetek a középfül ínszalagjának és a külső szőrsejtek sérülésének tudhatók be.

Ez a kis szalag az egyike azoknak, melyek a hallócsontocskákat kötik össze a középfülben. A csók okozta vákuum távolabbra húzta a szalagot eredeti helyétől, ezáltal károsodtak az érzékelő szőrsejtek is. Ez segít magyarázni a hangosabb zajokra való érzékenységet is, mivel ez a kulcsfontosságú ínszalag védi a belső fület tőlük. Sérülten nem tudja hatékonyan ellátni funkcióját, így túl sok hang jut a belső fülbe, ami kellemetlenséget és érzékenységet eredményez.

Rossz szerencse?

Sajnos nem, ez az eset nem egyedi, csak ez volt az első, ami nagyobb figyelmet kapott. Rengetegen szenvednek el fülcsók okozta sérülést. Egy csók, majd jön a fájdalom és végül a halláscsökkenés. A fájdalom csak egy dolog, a tesztek kimutatták, hogy az enyhe magas frekvenciás hallásvesztés kiterjedhet minden frekvenciára, azaz rosszabb is lehet.

Persze a jelenség nem ma látott napvilágot, minden kultúra része a csók, széles körben elterjedt gesztus, szóval rengeteg ember szenvedhetett már el a múltban ilyen sérülést tudta nélkül. Többeket vizsgáltak ugyanezzel a problémával, hasonló tünetekkel, nem meglepő, hogy az eredmények is hasonlóak lettek.

Rejtély megoldva?

Nem egészen, sajnos hiába a folyamatos vizsgálatok, még rengeteg kérdésre nem sikerült megoldást és választ találni. Dr. Reiter továbbra is vizsgálja folyamatosan érkező, új betegeit. A méréstechnika komoly változásokon ment át, mind a hangerőt és csók által előállított nyomást mesterséges körülmények között teszteli.

Nincs több csók?

Na, azért azt már nem! Dr. Reiter azonban figyelemre inti az embereket, a csecsemők esetében különösen érdemes vigyázni. Mivel a babák nagyon kicsik, és nem fejlődött még ki teljesen hallórendszerük, sokkal erősebb a csók szívóerejének hatása az ő esetükben, mint egy felnőttnél. Ráadásul pont ők azok, akik nem tudnak szólni, hogy "Anyu, nem hallok rendesen az egyik fülemmel!". Az eredmény pedig, hogy öt évvel később, amikor hallásvizsgálatra kerül sor, senki nem fogja tudni, hogy a fülcsók okozta a károkat.

Szóval legyünk tudatában, hogy a puszi milyen sérülést okozhat a hallómechanizmusnak, ezért csak az arcra, lehetőleg távolabb a fültől adjuk.

További vizsgálatok folynak a fülcsókról, hogy milyen mértékű károsodást okoz, mennyire lehet súlyos, és mennyire jellemző a megjelenése. Ha tapasztaltál már fülcsók után fájdalmat és halláscsökkenést, keress fel egy szakembert!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák