Fülfertőzés kezelése gyerekeknél

  • 12.09.2014
  • Varga Zsófia

Ha van gyermekünk, jó eséllyel volt már fülgyulladással dolgunk. Egészségügyi szakemberek becslései szerint négyből három gyermeknél legalább egyszer kialakul fülgyulladás három éves kor alatt. A fülfertőzés az első számú oka annak, hogy a szülők orvoshoz viszik gyermekeiket. A gyulladástól a gyermek nyűgössé válik és nehezére eshet az éjszakai alvás.

A fülgyulladás komolyabb gyógyítható gyógyszeres kezelés nélkül, a gyermekorvos előírhat antibiotikumot, de dönthetünk úgy, hogy hagyjuk lefutni a folyamatot. Ha a gyermek még nem érte el a két éves kort vagy cochleáris implantátuma van, valószínűleg fel fog írni az orvos antibiotikumot.

Függetlenül attól, hogy a fülgyulladás fájdalmas e, vezethet alvási nehézségekhez, átmeneti hallásvesztéshez és gyomorrontáshoz is. Íme néhány dolog, mely segíthet, hogy a gyermek jobban érezze magát, amíg antibiotikumot szed vagy vissza nem nyeri hallását.

Használjunk meleg borogatást. Nedvesítsünk meg egy rongyot nagyon meleg vízzel, csavarjuk ki, és nyomjuk finoman a gyermek érintett füléhez. Győződjünk meg róla előtte, hogy egyenes ül és nem tud a víz a fülébe folyni. Használjunk fűthető párnát, ha a gyermek nem érzi azt annyira melegnek, hogy nem tud tőle elaludni.

Fájdalomcsillapító adagolása. Érdeklődjünk a gyermekorvosnál, hogy milyen típusú fájdalomcsillapítót javasol a gyermek kora és súlya alapján. A kezelőorvos előír valamilyen gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapító fülcseppet.

Ne küldjük iskolába a gyereket! Több mint valószínű, hogy a fülfertőzés megfázás vagy felső légúti probléma eredményeként jelentkezik. Tartsuk otthon, így megakadályozzuk, hogy más gyerekek is elkapják a vírust.

Ösztönözzük pihenésre, csendes tevékenységekre. A gyermek kellemetlen érzést tapasztalhat amiatt, hogy a középfülben rekedt folyadék nyomást gyakorol a dobhártyára. Több mint valószínű, hogy ez fájdalommal jár, ezért nem tud ugyanúgy játszani, mint máskor. Ösztönözzük csendes tevékenységekre, mint pl. olvasás, építőkockázás, esetleg TV nézés.

A fülfertőzés normális és nagyon gyakori gyermekkorban, a felesleges folyadék könnyen felgyülemlik, ettől a középfül megduzzad. Ha a gyermeknek magas láza van, és két nap kezelés után előfordul hányás, keressük fel az orvost. Visszatérő fülgyulladás esetén szintén látogassunk el a gyermekorvoshoz.

Az orvos beutalja a gyermeket egy fül orr gégészhez, aki komolyabb esetben sebészeti beavatkozást ajánlhat, mely során kis csövet ültetnek a fülbe, hogy az megfelelően működhessen. Ez az eljárás segíthet enyhíteni a tüneteket, míg a gyermek fülében ki nem fejlődik a szükséges vízelvezetési mechanizmus.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák