Halláscsökkenés gyerekeknél: tudatosság az iskolában

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Az iskola mindig egy izgalmas terepet jelent, ahol a gyerekek új barátokat szerezhetnek és új dolgokat tanulhatnak. Azonban fontos nem megfeledkezni arról, hogy itt sajátítja el a gyermek mindazt, ami az élethez, a szocializációhoz szükséges, hogy élvezhesse az élet adta lehetőségeket és örömöket.

A tanulás egyik legfontosabb eleme a hallás, mely tényt mégis gyakran figyelmen kívül hagyjuk.
Sajnos a fiatalkori hallásvesztés korlátozza a tanulás képességét. Ez az egyik ok, amiért különösen fontos gyermekkorban észlelni és kezelni a halláscsökkenést.

A hallás szerepe a tanulásban

Az emberek a körülöttük lévő hangok utánzása által tanulnak meg beszélni. A szülők hamar átadják az olyan egyszerű szavakat mint a "mama" és "dada", melyek a nyelv elsajátításának első lépéseit jelentik. Megbizonyosodnak róla, hogy a gyermek képes lesz beszélni, megérti a hallottakat. A normál hallású gyermekek öt éves korukig az egész nyelvet magukba szívják. Ez egy csodálatos teljesítmény, főleg ha belegondolunk, milyen nehéz felnőttként idegen nyelvet tanulni.

Azonban, amikor egy fiatalnál hallásvesztés alakul ki, képtelen a hallott hangokat utánozni. Ha a hallás tompa vagy teljesen hiányzik, a gyermeknek rendkívül nehéz a beszéd elsajátítása.

Ezért nagyon fontos, hogy a kicsik hallását minél korábban vizsgáltassuk meg, majd védjük a környezeti zajoktól. A fejlődő, növekvő hallási mechanizmus különösen érzékeny a hangos zajokra, melyek egy életre szóló károkat tehetnek a hallószervekben.

Ahogy a gyermek növekszik, idővel belép iskolás éveibe, amikor a halláskárosodás észrevétlenül hozzájárulhat a tanulási nehézségekhez. Időnként tévesen diagnosztizálják a kognitív tanulásban észlelhető késedelmet eredményező tényezőket, miközben az egyszerűen a hallásvesztésnek tudható be.

A halláscsökkenés fiatalon gyakran észrevétlen marad. Számos ok állhat a hallásvesztés hátterében, köztük: gyermekkori betegségek, fokozott zajterhelés, középfül folyadék fertőzések, sőt bizonyos gyógyszerek is kiválthatják.

A hallásvesztés egyes típusai állandóak, mások ideiglenesek. A középfül folyadék fertőzése által kialakult halláscsökkenés jellemzően átmeneti. Kisgyermekeknél sokszor előfordul, hogy a fülgyulladás jelei észrevétlenek maradnak mindaddig, amíg a halláskárosodás nem válik egyértelművé. Szerencsére az ilyen károsodás könnyen gyógyítható orvosi kezeléssel.

Maradandó halláskárosodás gyermekeknél

Minél korábban észleljük a halláscsökkenést, annál jobb. Manapság hallókészülékek széles választéka áll rendelkezésünkre, melyek tökéletesen illeszkednek a csecsemők és gyermekek füléhez, és javítják hallásukat. Ennek köszönhetően képesek utánozni a hallott hangokat, ezzel elsajátítva a beszéd képességét.

Szóval, mit tegyünk, ha gyermekünknél halláskárosodásra gyanakszunk?

Először is vizsgáltassuk meg a gyermek hallását. Ehhez keressünk fel gyermekorvost vagy szakképzett fülészt.

Másodszor, ha észleltük a károsodást, egyeztessünk időpontot egy audiológussal. Hallókészülék szüksége esetén finomhangolja az eszközt, hogy a hétköznapokban, a tanteremben is megállja a helyét.

A gyermek hallókészülékeket úgy tervezik, hogy minden körülmények között a helyükön maradjanak, ne okozzanak gondot aktív tevékenységek végzése során se.

Tinik, dallamok és halláskárosodás

Az idősebb gyermekeknél a probléma már nem a nyelvi készségek elsajátítása, hanem az MP3 lejátszók, telefonok és egyéb elektronikai eszközök túl sokáig, túl hangosan hallgatása.

A legújabb vizsgálatok szerint a tinik körében rohamosan emelkedik a halláscsökkenések száma. Ráadásul az adatok alátámasztják, hogy a középiskolások és főiskolások több mint fele káros szinten hallgatja zenelejátszóját. Ez önmagában is könnyedén maradandó halláskárosodáshoz vezethet.

Külön figyelmet kell fordítani a tinédzserek oktatására, hallásuk védelmére. A szülőknek érdemes leülni velük és felhívni figyelmüket a hangos zenehallgatás veszélyeire. Könnyen kialakulhat állandó fülcsengés, halláscsökkenés, míg végül elkerülhetetlen a hallókészülék használata. Érdemes zajszűrős fej- és fülhallgatót vásárolni, ezek blokkolják a környezet háttérzajait, így kevésbé kell felhangosítani a lejátszót.

Gyermekkori halláscsökkenés

Az óvodások nem fogják felvenni a telefont, hogy időpontot kérjenek az audiológusnál, és a tinik sem ismerik fel a túlzott zajhatással járó veszélyeket. A hallással foglalkozó szakemberek fiatalabb betegeknél is képesek megállapítani, ha sérült hallásmechanizmussal állnak szemben.

Azonban odafigyeléssel a szülők maguk is észlelhetik a problémát. A gyermek késve válaszol kérdésekre, lassabban tanul. Ilyen jeleknél azonnal hallásvizsgálatot kell végeztetni. Ha a gyermek túl hangosan hallgat zenét, figyelmeztessük ennek következményeire.

A halláskárosodás egyre gyakoribb probléma a gyermekek körében. Megoldani azonban csak a felnőttek képesek.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák