Halláskárosodás gyerekkorban

  • 01.12.2014
  • Varga Zsófia

Az iskola mindig egy izgalmas közeg, itt a gyerekek elsajátítanak minden szükséges tudnivalót az életről, a társadalomról, megtanulják megélni és élvezni azt, amit a világ kínál. A tanulásnál az egyik legfontosabb szempont a hallás képességének birtoklása. Sajnos a halláscsökkenés a fiatalok körében is felüti már a fejét, ami korlátozhatja a tanulás lehetőségét, ezért különösen fontos tisztában lenni vele, hogy a gyermeknél észlelhető e hallászavar.

Az ember megtanul beszélni a körülötte lévő hangok utánzásával. A szülők tudják, hogy az "anya" és "apa" szavak az első lépések az anyanyelv elsajátításában. Az első öt évben a gyerek normális hallással tökéletesen tanulja az egész nyelvet beszélni és érteni. Bámulatos teljesítmény, főleg, ha arra gondolunk, hogy felnőttként milyen nehéz egy idegen nyelv elsajátítani. Azonban amikor fiatalon elveszíti valaki a hallását, nem tudja a hangokat utánozni. Tompa, vagy teljesen hiányzó hallás esetén a gyerekeknek sokkal nehezebb megtanulni a nyelvet, és jóval hosszabb időbe is telhet.

Ezért kiemelten fontos a gyermek hallását minél korábban megvizsgáltatni és megvédeni a zajos világ okozta ártalmaktól. A fejlődő, növekvő szervezet hallási mechanizmusa különösen érzékeny a hangos zajokra, olyan kárt okozhatnak, melyek egy életen át tartanak. A gyermek növekszik, bekerül az iskolai környezetbe, mely észrevétlenül hozzájárul a hallásvesztéshez, ezáltal hosszabbra nyúlik a tanulóidő. Gyakran a lassabb tanulásra téves diagnózist állítanak fel, pedig a háttérben nem más, mint a halláscsökkenés bújuk meg.

A halláskárosodás fiatal korban sok esetben észrevétlen marad. Hátterében több tényező állhat, például: gyerekkori betegség, fokozott zajterhelés hosszú távon, középfülben lévő folyadék fertőzése, sőt, egyes gyógyszerek is okoznak kisgyermekeknél halláscsökkenést.

A hallásvesztésnek két típusáról beszélhetünk: az állandóról és az ideiglenesről. Például a középfül folyadéka okozta halláscsökkenés rendszerint átmeneti. A gyerekeknél sokszor előfordul, hogy fülgyulladás alakul ki mindenféle arra utaló jel nélkül, ezt pedig sem a szülő, sem a tanár nem veszi észre. Szerencsére az ilyen problémát az észlelés után könnyű orvosolni szakember által előírt kezelés betartásával.

Tartós halláskárosodás gyerekeknél

Minél hamarabb észleljük a problémát, annál jobb. Ma már olyan hallókészülékek kaphatóak, melyek tökéletesen illeszkednek a csecsemők és gyermekek fülére, megoldható velük a nagyothallás, javítja az érzékelést, amitől a gyermek megtanulhatja utánozni a hangokat és elsajátíthatja a beszéd képességét. Ha halláscsökkenést észlelnénk a gyermeknél, vegyük fel a kapcsolatot egy orvossal és vizsgáltassuk meg a hallást.

A tinédzserek és a zenelejátszójuk

Az idősebb gyerekeknél nem a nyelv elsajátításával lesz a probléma. Az MP3 lejátszók, mobiltelefonok és más elektronikai eszközök rengeteg dallamot és hangot árasztanak hosszú időn át a fülekbe. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, egyre gyakoribb probléma a tinédzsereknél a halláscsökkenés. Továbbá a 10-20-as éveikben járó fiatalok fele túl hangosan hallgatja a zenelejátszóját, amivel növelik a maradandó halláskárosodás esélyét. Az állandósuló fülcsengést halláscsökkenés követi, rosszabb esetben pedig eljön a hallókészülékek ideje. Érdemes leülni és beszélni erről, beszerezni egy zajszűrős fülhallgatót, melyek blokkolják a háttérzajokat, amit eddig a zene felhangosítása odlott meg.

Sokan nem ismerik fel a problémát, nem foglalkoznak a veszélyt jelentő tényezőkkel. Figyelni kell a jelekre: lassan reagál a gyermek a szólongatásra, késve tanul meg dolgokat. Ilyen és hasonló problémák tapasztalása esetén azonnal szakembert kell keresni. Tinédzsereknél, ha a gyermek gyakran hallgat zenét, szintén érdemes odafigyelni és beszélni vele a következményekről.

A halláskárosodás egyre korábban és gyakrabban jelentkezik a gyermekeknél, a problémát viszont csak a felnőttek tudják megoldani.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák