Férfiaknál gyakoribb a halláskárosodás

  • 14.07.2014
  • Varga Zsófia

Legközelebb, amikor a férjünk nem hallja meg, hogy szólítjuk, ne hagyjuk annyiban. Előfordulhat, hogy ez nem véletlen. Tanulmányok szerint a férfiaknál kétszer olyan nagy valószínűséggel alakul ki hallásvesztés, mint a nőknél, főleg 20 és 69 éves körül között.

Több, mint 28 millió amerikai szenved valamilyen halláskárosodástól, körülbelül 60%-uk férfi. Egészségügyi szakértők szerint ezt a környezeti tényezők eredményezik, például elsősorban férfiak dolgoznak zajosabb munkahelyeken, mint az építőipar vagy a gyári munka.

Másik tényező, mely befolyásolja a hallás állapotát az aszpirin, az acetaminofen és a gyulladáscsökkentők. Ezek rendszeres használata növeli a halláskárosodás kialakulásának kockázatát a 60 évnél fiatalabb felnőtt férfiaknál.

A rendszeres aszpirin használók 50-59 éves korára 33%-kal nagyobb eséllyel halláskárosultak, mint azok, akik mellőzték 50 éves koruk alatt az aszpirin használatát.

Hogyan lehet mégis elkerülni ezt? A megoldás a megelőzés, főleg a munka terén. A munkaadók kötelesek hallásvédelmet biztosítani, amennyiben a zaj meghaladja a 85dB-t. Más körülmények között az embernek tisztában kell lennie a zaj veszélyességével, például koncerteken, bizonyos szerszámok használata közben, és ilyenkor meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket a hallás védelmére. A rendszeresen fájdalomcsillapítót használó férfiaknak érdemes orvossal konzultálni további információkért.

Még ha a nők és a férfiak úgy is tapasztalják, hogy egyenlő szintű a halláscsökkenésük, jellemzően 80 éves korra megmutatkoznak a különbségek. A nők többnyire kezdetben az alacsony frekvenciájú hallásukat veszítik el, a férfiak a magasabbat. Egyszerűen értelmezve: a férfiak a mássalhangzókat, a nők a magánhangzókat értik nehezebben, tehát mindkét nemnek nehezebb megérteni a beszédet, mint korábban. Akár férfiről, akár nőről van szó, általában a házastárs vagy valamelyik családtag ismeri fel a halláskárosodást. Ha tenni akarunk magunknak egy szívességet, érdemes minél előbb kezelni a halláscsökkenést.

A kezeletlen halláskárosodás számos érzelmi és pszichológiai gondot okoz, beleértve a szorongást, a depressziót, a frusztrációt, a dühöt és az elszigeteltséget. A hallókészüléket viselők jelentős életminőség javulást tapasztalhatnak, javul kapcsolatuk családjukkal és barátaikkal is.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák