Hallászavarral a családban

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

A halláskárosodás, legyen szó valamilyen zaj okozta formájáról, gyógyszeres kezelést igénylőről vagy bármilyen forrásból eredőről, nagyon nyomasztó, frusztráló, stresszes, idegesítő tényező lehet a mindennapi életben. Így is elég stressz érhet minket, épp ezért senkinek sincs szüksége egy újabb bosszantó dologra mellé.

A hallászavar nem csak Rólad szól

Ha Te vagy az egyetlen, akit folyamatos vagy hirtelen zajhatás ér, természetesen úgy gondolod, hogy ez a saját problémád. Végtére is, veled történik, nem másokkal. De igazából a tény az, hogy a halláskárosodás minden esetben érinti az egész családot, nem csak téged. Az ember elszigetelve érezheti magát, mert nehezen érti meg, amit a többiek mondanak. Sajnálhatja magát, de a probléma legfőbb forrása ilyenkor maga az ember.

A hallószervi probléma hatással van minden rutinszerű kommunikációra a családtagok között, így akár az egészséges szexuális élet rovására is mehet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kényelmes kommunikáció képessége, vagyis a problémamentes beszéd és hallás javítja a dolgokat a hálószobában. Ez jó hír azoknak, akik kicsit elszigetelve érzik magukat. A halláskárosodással élő családtagnak gyakran nap mint nap komoly lelki problémákkal kell megbirkóznia: frusztráció, az érzés, hogy figyelmen kívül hagyják, elszakadás a szeretteitől, illetve képtelen a mindennapi családi élet aktív résztvevőjének érezni magát. Akárhogy is nézzük, ezek nagyban befolyásolják a családtagok közti kapcsolatot.

Családtagként számos stresszorral kénytelen megküzdeni az ember, ezt senki sem tagadja. Nagyon fontos, hogy a hallási nehézségektől szenvedő személy ismerje el a tapasztalt érzéseket, melyek jó esetben a felismerésnek hála csak rövid ideig tartanak, rosszabb esetben viszont hosszú időn át a hétköznapok kísérőjévé válhatnak. Ha felismeri, hogy a halláskárosodás nem csak a saját, hanem mások problémája is, ezt a stresszfaktor teljesen kilőheti az életéből.

Küzdelem a hallászavarral

Minden ott kezdődik, hogy fokozottan figyelni kell a halláskárosodás családi életre gyakorolt hatását. Olvass tovább és fedezd fel, hogyan lehet növelni a tudatosságot és csökkenteni a stressz szintjét. Légy türelmes a problémával küzdő személlyel, és akkor ő is türelmesebb lesz veled. Senki sem hibás ilyen helyzetekben.

Adaptív viselkedés. Keresd a vizuális jeleket a halláskárosodással küzdő személyen. Győződj meg róla, hogy figyel és tisztában van vele, beszélnek hozzá. Ez az apró dolog nagyon sokat számít.

Üljetek közelebb egymáshoz zajos környezetben, mint pl. éttermek vagy bulik. Helyezkedjünk úgy, hogy könnyen figyelni lehessen a csoport minden tagjának szájmozgását. Ez a diszkrét alkalmazkodás segít csökkenteni a stressz által okozott bosszantó problémákat. Ne kiabáljunk a másik szobából a hallászavarral küzdőnek! A hang „pattog” a falakon és mire elér a másik személyhez, csak egy tompa, rossz zaj lesz belőle.

Kommunikáció a megfelelő helyen. Igyekezzünk olyan helyet keresni, ahol nincsenek vagy kizárhatók a háttérzajok, így lecsökkenthető a beszéd hangereje egy normális szintre. Ne vásároljunk olcsó, tévéből rendelhető hang felerősítő eszközöket! Ezek szabályozatlan készülékek, melyek általában a meggyengült hallószervekben több kárt tesznek.

Nem vagy dilis!

Jó, a „dilis” nem épp műszaki vagy orvosi szakkifejezés, de sokszor kicsit annak érezheted magad, ha egy hallászavarral küzdő emberrel élsz együtt. De nem vagy az, inkább „csak” stresszes és frusztrált.

A halláskárosodás olyan fizikai károsodásnak tekinthető, mint a törött kar. Ennél nem szoktunk bosszankodni, a hallászavarnak viszont nincsenek látható jelei, így könnyű megfeledkezni róla.

A házastársnak nem szabad figyelmen kívül hagynia a problémát. A beteg egyszerűen nem hall jól. A tinédzserek dühösen felemelik a hangjukat, ő pedig próbálja megérteni, amit mondanak. Azonban az effajta kommunikáció gyakran félreérthető, elszigeteltséget, frusztrációt, fájdalmat és sok más hasonló érzelmet válthat ki.

Egy kívülálló személlyel való konzultáció sok mindent megtaníthat nekünk és a családunknak a halláskárosodás hatásairól. Nem vagyunk dilisek attól, hogy időnként elveszítjük a türelmünket, csupán stresszesek, aggódóak, bosszúsak, ezektől viszont a probléma egyre rosszabb és rosszabb lesz.

El kell ismerni a hallásvesztés családra gyakorolt hatását, miként változott meg tőle a családtagok közti kommunikáció, és tette a napi rutin részévé a folytonos stresszt. Az állandó küzdelem segít megérteni a saját és mások érzéseit függetlenül attól, hogy mi vagyunk a hallászavarral küzdő személyek vagy a beteggel élő családtagok.

A hallókészülék

A legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a halláskárosodás családra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére. Néhány év alatt olyan fejlődésen ment át a hallókészülékek technológiája, melynek köszönhetően méretben, formában és egyéb jellemzők tekintetében mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A mai digitális készülékek számos funkciót nyújtanak, például:

  • kényelem (könnyű, mint egy toll)
  • különböző típusú darabok, hogy megfeleljenek a személyes igényeknek
  • jobb hangminőség (teljes spektrumú, mely természetes hangzást biztosít, utánozva az eredeti hallás élményét egy kis pluszt adva ahhoz)
  • hosszú működési idő, hogy bármikor használni lehessen
  • automatizált technológia, érzékeli és megkülönbözteti az eltérő zajszintű hangokat
  • automatizált gerjedésgátló, így nem kell aggódni egész napos használatnál sem a sípoló hangok miatt
  • feltűnő vagy fül mögé rejthető hallókészülék

Először látogatást kell tenni egy audiológusnál vagy hallókészülékekkel foglalkozó orvosnál, ők jól ismerik a halláskárosodást és az arra létező megoldásokat. Vizsgálat után értékelik a hallószervi zavar típusát és mértékét, tanácsot adnak, melyik hallókészülék lenne a legjobb. Néhány látogatásra még szükség lesz a hallókészülék pontos beállításához, de ez még nem minden.

Segítségével javulásra számíthatunk a családtagok közti kapcsolatban. Kevesebb kiabálás és megfelelő kommunikáció. Tehát a hallókészülék nem csak a hallást, a kapcsolatokat is javítja kortól függetlenül. Csak fel kell ismerni, hogy a probléma nem csak egy embert, mindenkit érint. Család, barátok, munkatársak, szomszédok, mindenki részesévé válhat, ezért megfelelően, hatékonyan kell kezelni, hogy felszámolhassuk a felesleges stresszforrást.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák