Hogyan védhetjük ki zenével az öregedés okozta halláskárosodást?

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Az idős emberek gyakran nem értik tömegben a beszélgetést. Idővel minden mással így van ez, ahogy öregszünk. A hallás elvesztésének jelenségét fiziológiai okok eredményezik. Elveszítjük a fülekben található apró szőrsejtek épségét, melyek megfelelően előkészítik a hangokat az agyunk számára. Elveszítjük a fontos idegsejteket, pedig ezek képezik a belső fülben a hallás folyamatának részét, így csökken a hallás kapacitása.

Na de hogy is háríthatjuk az életkorral járó halláscsökkenés kialakulását? A kutatások szerinte a zenei életünkre kell elsősorban koncentrálni.

Ha sok időt töltünk hangokkal aktív kölcsönhatásban, akkor az idegrendszernek rengeteg hangot kell jelentéssé alakítania. Ez erősíti a hallórendszert Nina Kraus, a Northwestern University idegi hallással foglalkozó laboratóriumának igazgatója.

A figyelem középpontjába a zenészek kerültek a magas hangokkal kapcsolatos vizsgálati eredmények megfejtéséhez, mely során feltárják a különböző tulajdonságokat. Kraus fiatal zenészekkel dolgozott, megállapították, hogy a hallásuk minősége messze meghaladja a nem zenész társaikét.

Szóval Kraus kíváncsi lett, lehetséges e, hogy a zenetanulás segít kivédeni a korral járó hallásvesztést? A vizsgálatokhoz kis csoportokat állított össze középkorú, 45 és 65 év közötti zenészekből és nem zenészekből. Mindkét csoportban tesztsorozatot végzett, hogy mérhesse hallási képességüket. A teszt során egy zajos környezetben hallott mondatot kellett megismételniük az alanyoknak.

Kiderült, hogy a zenészek 40%-kal jobban teljesítettek a feladatban, mint a nem zenészek, jobban kiszűrték a háttérzajból a hasznos információt. Ráadásul sokkal jobban tudtak emlékezni a mondatokra, mint a nem zenészek, ez könnyebbé tette számukra a beszélgetés követését. Végtére is ahhoz, hogy egy zajos étteremben is halljuk, mit mond beszélgetőpartnerünk, képesnek kell lennünk felidézni a néhány másodperccel korábban hallottakat. Így mérlegeljük, hogy van-e értelme annak, amit észleltünk.

A legfontosabb üzenet a zenészeknek: ne hagyják abba a tanulást! És ha feladták volna, itt az ideje leporolni a régi zongorát vagy a hegedűt.

Bár egyértelmű bizonyíték még nem támasztotta alá, hogy a hangszeren való tanulás segít fenntartani a hallás jó állapotát, de egy rágcsálókon végzett kísérlet adhat talán némi reményt. Nemrégiben készítettek egy tanulmányt olyan patkányokról, melyek intenzív auditív képzésen estek át. Azt találták, hogy az idősebb patkányoknál jelentős javulás mutatkozott a magas hangok hallásában, illetve növekedett az agyban található vegyi anyagok mennyisége, melyeknek a hallás folyamatában van döntő szerepük.

Persze a patkányok füle csak hasonlít az emberekére, de nem teljesen ugyanaz a kettő. Több kutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy az idős emberi fül megvédésére akadnak-e még hasznos praktikák.

Forrás: NPR - National Public Radio

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák