Miért függ össze a halláskárosodás a korral?

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Úgy tűnik, a halláskárosodás szerves része az öregedésnek. A hallással foglalkozó szakemberek külön nevet adtak a korral járó halláscsökkenésnek: ez a presbycusis. Kicsit ijesztően hangzik. Sok tanulmány foglalkozik a kor okozta halláscsökkenéssel. A 65 és 75 év közti korosztály 33%-ánál tapasztalható bizonyos fokú hallásromlás. Nagy valószínűséggel ez a szám hamarosan 50%-ra fog felkúszni.

Időskori halláskárosodás

Ez egy olyan természetes folyamat, amit talán már meg sem kérdőjelezünk. Az öregedés születésünk pillanatában megkezdődik. Az ok, amiért öregszünk, vitát eredményezhet, több elmélet is szöget üthet a fejünkbe:

Az emberi szerv egy csodálatosan bonyolult gép, melyet milliónyi különböző sejt épít fel: vérsejtek, agysejtek, izomsejtek, fehérvérsejtek és még rengeteg sejttípus, melyekből a testrészek összeállnak. A kar is csontsejtekből, izomsejtekből, idegsejtekből, vérsejtekből és más szövetekből áll, ezek egyesülve alkotják meg a testrészt. Ez az egyik forrása annak, hogy öregszünk, azonban a kutatók így sem tudják pontosan, miért, pedig már rengeteg elméleten rágták át magukat az évtizedek során.

Az első az „elhasználódás” elmélet. Állandóan belerúgunk az asztal lábába, kalapáccsal ütünk az ujjunkra, vagy elvágjuk a zöldségek felkockázása közben az esti vacsora előtt. Az emberi test mindennapi kemény munkája során kap ezekből a hatásokból. A szemek például folyamatosan alkalmazkodnak a rendelkezésre álló fényhez és a nézett tárgy távolságához. Ez megy minden egyes nap, az idő múlásával pedig ezek a részek, mint a szem, idővel elhasználódnak a rendszeres igénybevételtől.

A testet állandóan bombázzák a tennivalók, ez tény. A szemek dolgoznak, pislognak, távol tartják az oda nem illő idegen anyagokat. A száj és a nyelv ízlel és enzimeket termel, melyek megkezdik az élelmiszerek lebontását. A tapintás által ezer idegsejt dolgozik állandóan, amikor a székünkben ülünk, nem is gondolnánk, de a testünk tudja. Az orr képes százezer szagot észlelni, a babák illatát, a görényét, a kitakarított házét. És persze a hallás, mely reggeltől estig megállás nélkül dolgozik. Még ha mélyen alszunk is éppen, a kutya ugatását, a ház előtt elhajtó teherautót akkor is érzékelik a fülek.

Szóval ezek a szenzoros bemenetek, melyekből a külvilág ingereket vált ki, a tudósok szerint egyszerűen elhasználódnak, mint bármelyik gép.

A „feltörekvő” elmélet szerint a szervezet kis savas molekulákat, szabad gyököket termel a környezet okozta stressz hatására. Ezek károsítják a testet, a tudósok szerint mérgezőek és az öregedés közvetlen kiváltó okai. Például ha egy rockkoncerten az első sorba állunk, közel a hatalmas hangfalakhoz, a koncert után csengeni fognak a füleink. A fülzúgás, fülcsengés gyakran egy-két nap alatt elmúlik, amennyiben a fülek kapnak egy kis szünetet és távol maradnak a zajoktól egy ideig. Idővel a hallás normalizálódik valamennyire.

Amikor a füleket folyamatosan zajhatások bombázzák, a stressz hatására szabad gyökök termelődnek a szervezetben, így lassan, de biztosan idővel csökkenni fog a hallás érzékenysége. A probléma pedig, hogy egész életünkben halmozottan zajoknak vagyunk kitéve. Szóval, ha egy rockzenekar tagjai vagyunk, szerezzünk be egy füldugót, vagy készüljünk fel, hogy hamarosan szükségünk lesz egy hallókészülékre.

Ugyanez vonatkozik a hangos gyárakra vagy a hosszú ideig tartó fűnyírásra. Ezek az állandó zajok szabad gyököket hoznak létre, emiatt idővel károsodni fog a hallás. Ma, ebben az MP3 lejátszós világban egyre fiatalabb emberek látogatnak el hallással foglalkozó szakemberekhez.

Túl hangos zaj + sok idő = hallásvesztés (a tartós fajtából...)

A legújabb öregedésre vonatkozó elmélet a genetikai mutáción alapszik. Egy tudományos cikk háttérbe helyezi a test kopásával foglalkozó és a szabad gyökökkel kapcsolatos elméletet, és a sejtszintű mutációról beszél. Új bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberi test fejlődése során „félrecsúszások” következhetnek be, melyek következtében öregedés lép fel.

Ez logikusnak tűnik. A szervezet minden nap új sejteket hoz létre a régi, elhasználódottak helyett. Minél hosszabb ideig tart ezeknek a sejteknek a létrejötte, annál valószínűbb, hogy a test alkotni fog néhány mutánst és bumm, öregszünk! A logika azt sugallja, hogy a mutáció a sejtek szintjén is megmutatkozik, így része az öregedési folyamatnak.

Ez a három különböző elmélet létezik jelenleg az öregedés magyarázatára, lényegében mindegyik ugyanarra az eredményre vezet. Az ember öregszik. A szervezet rendszerei is öregszenek, az idő előrehaladtával pedig nem működnek már olyan hatékonyan. Gyengül az immunrendszer és a test egyre fogékonyabb a betegségekre.

A halláskárosodás és az agy

A hallás egy összetett folyamat. A külső fül rögzíti a hanghullámokat, ezt a mechanikus energiát pedig a hallójáratba irányítja, melynek hatására a dobhártya vibrálni kezd. A rezgést az üllő, kalapács és kengyel formájú hallócsontocskák továbbítják a fül mélyén található, sűrű folyadékkal teli csigának. Annak belső falát szegélyező apró szőrszálak konvertálják a hangot elektromos impulzusokká. Az agy ezeket válogatja, azonosítja és tárolja későbbi felhasználásra, mindezt automatikusan. Az elektromos energiává alakított hangokat tehát az agy rendezi és értelmezi, melyik zaj honnan jött, veszélyes e stb. A hallás folyamata nagyon gyorsan zajlik le, miközben egy hosszú és bonyolult folyamat.

Mindegy, hogy genetikai mutáció, kopás vagy a szabad gyökök okozzák az öregedést, közte és a hallás romlása között egyértelmű kapcsolat van. Egyértelmű tény: minél öregebbek vagyunk, annál kevesebbet hallunk. Szerencsére a fejlődő technológia biztosít olyan eszközöket, amelyekkel kompenzálható a romló hallás, pl. a hallókészülék, de persze mindig könnyebb megelőzni a bajt, mint együtt élni vele.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák