3 betegség, melyekről kevesen tudják, hogy halláscsökkenést okozhatnak

  • 21.08.2017
  • Jáksó Nóra

A halláscsökkenésnek számos kiváltó oka lehet, többek között öröklött hajlam, trauma, fertőzés, vagy az életkor. Léteznek olyan súlyos betegségek is, melyekről sokan nem gondolnák, hogy a hallásra is hatással lehetnek.

1. Hepatitis B

Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a fertőző májgyulladásban szenvedők sokkal hajlamosabbak a halláscsökkenésre, és a betegség maga is eredményezhet hallásromlást. A hepatitis B az egyik legfertőzőbb betegség, szerte a világon több száz millió embert érint.

2. Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladást (meningitis) kiválthatja vírus, baktérium és gombafertőzés, ám csak előbbi kettő esetén figyeltek meg a betegeknél halláscsökkenést. A betegség enyhe vagy akár súlyos hallásromlást is okozhat. Az Egyesült Államokban a halláscsökkenéssel élő fiatalok 3,2 százaléka esett át agyhártyagyulladáson, mely a második leggyakoribb oka a hallásromlásnak.

3. Övsömör

Az övsömör egy bőrkiütéssel járó vírusbetegség, mely halláscsökkenést leggyakrabban akkor okoz, ha a bőrtünetek az arcon, a fül közelében helyezkednek el. A betegség következtében általában minden harmadik érintettnél jelentkezik tipikusan egyoldali hallásromlás, mely lehet átmeneti, maradandó, de akár siketséghez is vezethet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák