5 szokás, ami kárt tehet a hallásban

  • 22.05.2014
  • Varga Zsófia

Okokat keresünk arra, hogy megtörjük jól bevált szokásainkat, melyekkel negatívan hatunk egészségi állapotunkra? A hallásunk is könnyen károsodhat, ha nem változtatunk életmódunkon.

Dohányzás

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás káros a szív egészségére, de a hallásra gyakorolt hatásával kevesen vannak tisztában. A cigaretta által kibocsátott vegyi anyagok befolyásolják a belső fül azon képességét, hogy továbbítsa a rezgéseket. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a károsodás kockázata nálunk és a minket körülvevőknél. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a serdülők, akik mások cigifüstjének vannak kitéve, kétszer olyan nagyobb valószínűséggel tapasztalnak alacsony frekvenciájú hallásvesztést, mint azok, akik nincsenek kitéve füstnek.

Elhízottság

Mi lehetne jobb ok arra, hogy vacsora után tegyünk néhány kört a háztömb körül, mint az egészség? A túlsúlyosság nagy megterhelést jelent a szívnek, káros a keringési rendszerre nézve. Nem beszélve a cukorbetegség kialakulásának kockázatáról. A belső fül gyengülő véráramlása miatt romlani kezdhet a hallás.

Alkoholfogyasztás

Miközben az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy napi egy pohár vörösbor egészséges a szívnek, ha túl sokat iszunk, tönkreteheti a májunkat. Szakértők úgy vélik, hogy az alkohol befolyásolja az agy hangértelmező képességét, különösen az alacsony frekvenciák szintjén. Létrehoz egy toxikus környezetet a belső fülben, ahol a szőrszerű sejtek károsodnak. Az agy központi hallókérge zsugorodásnak indul azoknál, akik túl sokat isznak.

Éves szűrővizsgálatok

Annak ellenére, hogy a hallásvesztés leggyakoribb fajtája a korral járó halláscsökkenés, sokszor más okok is közrejátszanak. Az éves szűrővizsgálatok segíthetnek meghatározni olyan egészségügyi problémákat, melyek hatással lehetnek a hallásunkra. Így könnyebb megelőzni a további károsodást.

Fogápolás

Furcsa belegondolni, de mégis igaz, hogy ha vigyázunk a fogainkra, az előnyösen hat a hallásunkra is. Ha a fogak és az íny egészséges, a szánk mentes mindenféle baktériumtól, melyek fertőzést vagy gyulladást okozhatnak. Amikor az ilyen baktériumok belépnek a véráramba, könnyen kiválthatják az artériák szűkülését, mely rossz vérkeringést eredményez, így hatással van a hallásra is.

Szóval hagyjuk abba a dohányzást, igyunk mértékkel, figyeljünk a súlyunkra, rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, és semmiképp se hagyjuk ki a sorból a fogorvosunkat! A hallásunkat kis odafigyeléssel megőrizhetjük.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák