5 út a hallás elvesztéséhez

  • 23.07.2014
  • Varga Zsófia

Sokan úgy gondolják, hogy a halláskárosodás csak egy életkorral járó probléma, ha te is így vélekedsz, most nagyon figyelj. A halláskárosodás az élet bármely szakaszában felléphet kortól függetlenül. Számos tényező eredményezhet hallásvesztést minden életkorban az egyik vagy akár mindkét fülre.

A hangos zaj és a zene a leggyakrabban ismert okok, azonban vannak más tényezők is, melyek hatással vannak a hallás egészségére. Íme öt kevésbé ismert hallásra veszélyes dolog:

Dohányzás

Itt egy újabb ok a leszokásra. A kutatók figyelmeztetnek bennünket, hogy a dohányzás igen is veszélyes lehet a hallásra. A nikotin hatására az erek összehúzódnak, összezsugorodnak, beleértve azokat az ereket is, melyek a vért és az oxigént a belső fülbe juttatják. A nem megfelelő véráramlástól a fülben található csiga formájú szerv szó szerint "megfullad", ez pedig a hallás képességének csökkenéséhez vezet.

Fájdalomcsillapítók

Ami megnyugtat és elűzi a fájdalmat, az lehet, hogy a füleinkre káros hatást gyakorol. Az American Journal of Epidemiology tanulmánya kimutatta, hogy az ibuprofen és a paracetamol hetente két vagy több napos szervezetbe való bevitelével fokozza a hallásvesztés kockázatát. A kutatók azt gyanítják, hogy az ezeket tartalmazó gyógyszerek csökkentik a vér áramlását a hallás mechanizmusában résztvevő szervekben, így károsan befolyásolják a működést. Egyéb gyógyszerek is összefüggésbe hozhatók a hallásvesztéssel, beleértve az antibiotikumokat, oxidkodont és bizonyos típusú kemoterápiákat.

Stressz és szorongás

Afelől nincs kétség, hogy a halláskárosodás kiváltó oka lehet a stressznek és az idegeskedésnek, de az orvosok azt mondják, hogy ez fordítva is igaz lehet, és a stressz, valamint a szorongás a hallási rendellenességek kialakulásának kockázati tényezői között az első helyen szerepelnek. Tanulmányok már kimutatták a határozott összefüggést a stressz és a hallás között. A kutatók kapcsolatba hozták a stresszt a betegségekkel, úgy gondolják, olyan stresszes személyeknél, akik szenvednek valamilyen betegségtől, fertőzéstől, magasabb az előfordulási lehetősége a halláskárosodás kialakulásának.

Allergia

A szipogás és a tüsszentés nem csak a szezonális allergia velejárója. Szakértők szerint az allergiával küzdő személyek sokkal fogékonyabbak a halláscsökkenésre. Úgy vélik, a magas pollen szint is okozhat allergiás reakciót a belső fülben, mely duzzanathoz, a folyadékmennyiség növekedéséhez és fülzsír felhalmozódásához vezethet. Szerencsére sokan úgy tapasztalják, hogy az allergiás tünetek alábbhagyásával a hallással kapcsolatos problémák és csökkennek.

Mobiltelefonok

Még nem teljesen bizonyított tény, de egyes szakemberek állítják, hogy a mobiltelefonok használata is okozhat halláskárosodást. Több, húszas éveiben járó fiatalt vizsgáltak, akik fülzúgástól, fülcsengéstől, halláskárosodástól szenvedtek. A tanulmányok arra utalnak, hogy a mobiltelefonok által leadott elektromágneses sugárzás károsíthatja a csigát és a hallókérget. Arra a következtetésre jutottak, hogy a mobiltelefon gyakori használata hallással kapcsolatos problémákhoz vezethet. Egy vezetékes vagy Bluetooth headset használata talán biztonságosabb lehet, bár ez felvetheti a zenelejátszóknál már ismert problémákat.

Új technológia a jobb hallásért

Ha nehezen is hallunk, még nincs minden veszve. Első lépésként tájékozódjunk a megelőzés és a kezelés lehetséges módszereiről, számos új technológia áll rendelkezésünkre, melyek javítják a hallást. Ezekről kérdezzünk meg lehetőleg egy szakembert, aki felvilágosíthat bennünket a legfrissebb lehetőségekről.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák