A fültisztítás 5 legújabb irányelve

  • 28.05.2017
  • Jáksó Nóra

Idén új, korszerűsített iránymutatásokat tett közzé fülünk tisztítására vonatkozóan az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia és Fej-Nyaksebészeti Alapítvány.

Dr. Seth Schwartz, az útmutatót összeállító csoport elnöke szerint az emberek mindenféle eszközzel – fültisztító pálcikával, fogpiszkálóval, törlőkendővel, fülgyertyákkal és egyéb, fülbe nem illő, ám piszkálásra alkalmas tárgyakkal igyekeznek tisztán tartani a fülüket - azonban ezekkel a módszerekkel nem lehet megszabadulni a fülzsírtól, csupán gátolják a fül öntisztító folyamatait, a fülzsírt pedig mélyebbre tolják a hallójáratban, ami súlyosabb, átmeneti vagy akár maradandó problémákhoz vezethet. Az alapítvány fültisztító tippjei segíthetnek hallásunk megóvásában:

  • ne vigyük túlzásba a fültisztítást, mert ez irritálhatja a hallójáratot, és fertőzést eredményezhet, ami gyulladást vagy kóros viszketést okozhat.
  • semmilyen tárgyat ne dugjunk a fülünkbe, mert megsértheti a hallójáratot, lyukat üthet a dobhártyán, a hallócsontocskák eltolódását okozhatja, mely szédüléshez, fülzúgáshoz és halláskárosodáshoz vezethet.
  • kerüljük a fülgyertya használatát. Bár sokan esküsznek a hatásosságára, hasznosságát semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, az viszont ismert, hogy komoly károkat okozhat a hallójáratban és a dobhártyán.
  • azonnal forduljunk orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: halláscsökkenés, fülfájás, folyadékszivárgás a fülből, fülvérzés, füldugulás érzése.
  • a fültisztítás lehetséges módjairól mindig konzultáljunk szakorvossal, aki segít eldönteni, hogy az adott módszert vagy fültisztító terméket biztonságosan alkalmazhatjuk-e önmagunkon.
Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák