A hallás egészsége a szívért

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

Az egészségügyi szakemberek kezdik megfejteni, hogy milyen kapcsolatban áll a szív és a hallás egészsége. Már korábban felfedezték, hogy a szenzori-neurális halláskárosodást gyorsítja a szív- és érrendszer gyengesége és a hosszú ideig tartó zajhatás. Eddig azt gondolták, hogy a hallás természetes úton, az öregedéssel romlik. Új vizsgálatok szerint, ha lépéseket teszünk szív- és érrendszerünk egészségének védelmére, a hallásunk épségét is megőrizhetjük.

Az American Journal of Audiology 2010. júniusi cikke azt sugallja, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknél gyorsul a halláscsökkenés folyamata. A szerzők 101 férfi és nő szív- és érrendszeri egészségét vizsgálták 10 és 78 éves kor között. Azt tapasztalták, hogy akiknek egészségesebb a szív- és érrendszerük, azok sokkal jobban hallanak, mint a többiek.

2011 februárjában a School of Medicine and Public Health és a University of Wisconsin-Madison készített közösen egy tanulmányt. Azt találták, hogy a korán felismert halláskárosodás további romlása késleltethető az életmód javításával, mely által a szív- és érrendszer épsége is hosszabb ideig marad meg.

A szív- és érrendszer, valamint a hallás egészsége közti alapvető kapcsolatot a keringés eredményezi. Az egészséges hallás feltétele a megfelelő, oxigéndús véráramlás. A szív nem teljesen egészséges ahhoz, hogy optimális véráramlást biztosítson a belső fül apró ereiben és artériáiban, a szervek nem tudják tökéletesen ellátni feladatukat. Károsodnak a belső fülben található szőrsejtek, melyek feladata, hogy a rezgéseket elektromos impulzussá alakítsák az agy számára az értelmezéshez.

Ha védjük a hallásunkat a zaj okozta károsodástól, a szívünket is védjük. Az Occupational and Environmental Medicine 2011 októberében megjelent tanulmánya foglalkozik a kóros zajszintnek való kitettség és a szívbetegségek kapcsolatával. A hosszabb ideig tartó hangosabb zaj (85dB) szenzori-neurális halláskárosodáshoz vezet, ezért zajos környezetben fontos fülvédőt használni. Ha kiabálnunk kell a tőlünk karnyújtásnyira lévő személynek, az adott zaj veszélyes az egészségre.

Szóval mi a legjobb módja, hogy óvjuk hallásunk és szívünk egészségét? Ne dohányozzunk, mozogjunk rendszeresen, használjunk fülvédőt, amikor zajos környezetben vagyunk. Emellett ajánlott évente ellenőriztetnünk hallásunkat.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák