A halláscsökkenés fokozatai és gyakorisága

  • 17.09.2017
  • Jáksó Nóra

Ha ellátogatsz egy hallásvizsgálatra, akkor a teszt eredményét egy grafikonon, az ún. audiogramon olvashatod le. Ez mutatja meg decibelben az esetleges halláscsökkenés mértékét. A halláskárosodásnak több fokozata van, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) besorolása szerint ezek a következők:

  • Enyhe halláskárosodás: 20-40 dB
  • Mérsékelt halláskárosodás: 41-60 dB
  • Súlyos halláskárosodás: 61-80 dB
  • Igen súlyos halláskárosodás: 81-90 dB
  • Siketséggel határos: a 90 dB-nél nagyobb mértékű hallásvesztés

20 dB-ig nem jelentős a hallásvesztés, ez még a normál hallásba tartozik. Ha ép a hallásunk, akkor képesek vagyunk olyan gyenge hangot is meghallani, mint például az emberi lélegzet, mely nem erősebb 10 dB-nél.

A WHO szerint a hallásromlás két fő oka a zaj és a korral járó halláscsökkenés. Hazánkban a lakosság nagyjából 10 százalékát érinti a hallásromlás. Egy 2003-as országos lakossági egészségfelmérés (OLEF 2003) eredménye szerint, a nők 13 százalékának, míg a férfiak 15 százalékának volt halláscsökkenése, döntően enyhe mértékben, és igen kis százalékban volt súlyos fokú. A 18 és 34 év közötti nők és férfiak esetében az enyhe halláscsökkenés előfordulása 3-4 % közötti volt, 65 év felett viszont már 30-32 % közötti volt az arány. Szembetűnő eredmény, hogy a 35-64 év közötti korosztályoknál jelentős eltérés mutatkozott a nők és férfiak között: míg előbbiek körében 9,5 %-os, addig utóbbiaknál 16,9 %-os volt az enyhe/mérsékelt hallásromlás előfordulása.

Sajnos, a hallásromlás gyakorisága világszerte növekvő tendenciát mutat a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Különösen a fiatalok azok, akik egyre jobban próbára teszik a hallószervük tűrőképességét a hangos zenehallgatással, aminek meg is van a következménye, Európában ugyanis már tízmillió felett jár a halláscsökkenéssel élőt fiatalok száma.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák