A hallásromlás szívproblémákra is figyelmeztethet!

  • 14.05.2017
  • Jáksó Nóra

Keringési rendszerünk és hallásunk egészsége között szoros összefüggés áll fenn, olyannyira, hogy fülünk akár szívproblémákra is felhívhatja a figyelmet.

A szív és a fül egészségének kapcsolatát az elmúlt hatvan évben számos tudományos bizonyíték támasztotta alá. A közelmúltban a madisoni Wisconsin Egyetem kutatása ezt ismét megerősítette.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a halláscsökkenés a szív- és érrendszeri betegségek egyik korai jele lehet a látszólag egészséges, középkorú embereknél.

A belső fül rendkívül érzékeny a véráramlás változásaira. Ezért az érrendszerben bekövetkező rendellenességeket – érelmeszesedést, plakk-képződést – jóval korábban érzékelheti a fülünk, és mutatkozhat meg benne, mint a test más pontján.

Hallásunkat tehát szívünk egészsége érdekében is érdemes megvizsgáltatnunk, mert a halláscsökkenés akár szív- és érrendszeri eredetű problémát is jelezhet. Fontos az életmódunkra is odafigyelni, hiszen azok az egészséges szokások, melyek a szívünkre pozitívan hatnak, a hallásunkat is védik: a rendszeres testmozgás, az omega-3-zsírsavak fokozott bevitele, valamint a dohányzás és passzív dohányzás kerülése mind csökkentik a hallásromlás rizikóját.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák