A kezeletlen halláskárosodás kockázatai

  • 01.10.2014
  • Varga Zsófia

Ha úgy érezzük, hogy hallássérülésünk van, de nem szívesen megyünk el vele orvoshoz, fontoljuk meg ezt inkább még egyszer! A kezeletlen halláskárosodással élő emberek több fizikai, pszichológia és gazdasági problémát tudhatnak magukénak, mint a hallókészüléket használók.

Más szóval, ha egészségesebbek, boldogabbak akarunk lenni, érdemes a hallásunkat megvizsgáltatni, ha úgy érezzük, hogy problémánk van.

A hallással foglalkozó egészségügyi szakemberek becslései szerint 38 millió amerikai szenved valamilyen szintű halláscsökkenéstől. Közülük a legtöbben átlagosan hét évet várnak, mire megvizsgáltatják magukat. A National Institute on Deafness and Other Communication Disorders kutatásai szerint csak minden ötödik ember használ hallókészüléket.

A kezeletlen halláskárosodással élő személyek bizonyítottan háromszor nagyobb valószínűséggel esnek el, mint a jól halló társaik. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a hallássérültek nincsenek kellően tudatában a környezetüknek.

Lehet, hogy a hallókészülék ténylegesen boldogabbá teszi az embert? A tanulmányok szerint: igen. A National Council on Aging kutatása szerint a kezeletlen halláskárosodással élő 50 év felettiek nagyobb valószínűséggel számoltak be depressziós érzésről, idegességről, dühös, frusztrált viselkedésről, és kevesebb valószínűséggel vettek részt valamilyen szervezett társadalmi tevékenységen, mint a hallókészüléket használók.

A hallókészüléket használók több, mint fele állította, hogy a készülék javított a családdal és a barátokkal való kapcsolatukon, illetve kényelmesebb szociális helyzetbe kerültek a használat által. A hallókészülék használatával javult pszichoszociális egészségük, valamint a kognitív feltételek is már három hónapon belül.

Reméljük, ez kellő ösztönzést jelent egy hallásvizsgálat elvégeztetésére! Az egyik felmérés során 40.000 háztartásban vizsgálódtak a kutatók. Az eredmények szerint ott, ahol a hallássérült használ hallókészüléket, a család bevételkiesése a felére csökkent. A kutatók szerint ez azért van, mert a kezeletlen halláskárosodással élők nagyobb valószínűséggel alul foglalkoztatottak, gyakrabban hibáznak a munkájukban, nagyobb eséllyel lesznek munkanélküliek.

Szerencsére a probléma elhárításához kezdetben nincs más teendő, mint megkeresni egy szakembert. A halláskárosodás diagnosztizálása után könnyebb hatékonyan kezelni a betegséget, megismerhetőek azok a módszerek, melyekkel egészségesebbek lehetünk és javíthatunk az életminőségünkön.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák