A középfülgyulladás 10 leggyakoribb tünete

  • 13.12.2015
  • Jáksó Nóra

A középfülgyulladása elsősorban gyerekeknél fordul elő, de felnőtteknél is jelentkezhet, különösen a téli időszakban, amikor jellemzően felső légúti megbetegedés szövődményeként alakulhat ki. Milyen tünetek alapján ismerhetjük fel?

  1. Folyamatos tompa, vagy hirtelen belenyilalló, erős fülfájdalom, mely ingerültséggel, levertséggel társul. 
  2. Belső nyomás és telítettségérzése
  3. Sárga, vagy véres váladék szivárgása a fülből. Ez ezt jelzi, hogy a dobhártya megrepedt a középfülben felhalmozódott genny hatására.
  4. Fülcsengés 
  5. Étvágytalanság, mely főként gyerekeknél jellemző, ugyanis a középfül nyomásváltozása miatt a nyelésnél fokozódik a fájdalom.
  6. Alvászavar, különösen kisgyerekeknél, éjszakai sírásban nyilvánul meg. Vízszintes helyzetben a folyadék elmozdulása fokozhatja a fájdalmat a fülben.
  7. Láz, akár 38 Celsius fok fölé is felkúszhat.
  8. Halláscsökkenés, mely azért alakul ki, mert a felhalmozódott folyadék miatt a dobhártya nem tuja ellátni a funkcióját, és nem továbbítja megfelelően a hangokat a belsőfül felé.
  9. Hányinger, hányás és hasmenés
  10. Fejfájás, mely szédüléssel és egyensúlyproblémákkal párosulhat.

Kisgyerekeknél megnehezíti a betegség felismerését, hogy nem mindig tudják elmondani a tüneteiket. A nyomás érzésétől jellemzően a fülek dörzsölésével igyekeznek megszabadulni, de a nyűgösség, bágyadtság is fülfertőzést jelezhet.

Ha a középfülgyulladás kezeletlenül marad, annak komoly következményei lehetnek. A fertőzés átterjedhet a belső fülre, begyulladhat a fül mögötti csont, hegesedhet a dobhártya, károsodhat a hallás és agyhártyagyulladás is kialakulhat. Gyerekeknél a betegség elfajulása a beszédfejlődés zavarát, de akár arcbénulást is okozhat. Ezért fontos, hogy mihamarabb forduljunk orvoshoz panaszunkkal.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák