A munkahelyi zaj a szívünkre is hatással van

  • 03.04.2018
  • Jáksó Nóra

A munkahelyi zaj nem csak a hallásunk, hanem a szívünk egészségét is veszélyeztetheti. Az amerikai Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet (NIOSH) új tanulmánya összefüggést talált az erős munkahelyi zaj, valamint a magas vérnyomás és magas koleszterinszint között. Mindkét egészségi probléma a szívbetegség vezető rizikófaktorai között szerepel.

Ezért különösen fontos, hogy akik a munkahelyükön nagy zajnak vannak kitéve, ne csak a hallásukat ellenőriztessék rendszeresen, hanem a vérnyomásukat és a koleszterinszintjüket is.

A kutatók kiemelték azt a három iparágat is, ahol a legveszélyesebb mértékű zajszinteknek vannak kitéve a dolgozók, ezek a bányászat, az építőipar és a gyártóipar. Ezeknél sorrendben 61, 51, illetve 47 százalék a foglalkozási zaj előfordulása.

A megvizsgált munkavállalók jelentős hányadánál állapítottak meg egyidejűleg halláscsökkenést, magas vérnyomást és magas koleszterinszintet, melyek mind a munkahelyi zajjal hozhatók kapcsolatba. Az USA-ban mintegy 22 millió munkavállaló dolgozik potenciálisan halláskárosító munkakörülmények között. Ha a munkahelyi zajszintet biztonságos mértékűre lehetne csökkenteni, csak az Egyesült Államokban 5 millió ember halláskárosodását lehetne megelőzni.

Az Európai Unióban 1990 óta az ESWC (Európai felmérés a munkakörülményekről) tartja nyilván a magas zajszint mellett dolgozók számát. Az ESWC 2005-ös adatai szerint hazánkban a dolgozók 33,2%-a van kitéve valamilyen szintű zajterhelésnek. A hazai adatok alapján a határérték feletti zajterhelésnek való kitettség 4,2%-ról 9,7%-ra emelkedett 1995 és 2003 között.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák