A munkahelyi zajok

  • 04.08.2014
  • Varga Zsófia

Tudjuk jól, a magas zajszint károsítja a hallást. Ez egy vitathatatlan tény, számos tudományos bizonyítékot találtak már rá. Képzeljünk el egy zajos munkakörnyezetet, üzemi berendezések sora, harsogó nehézgépek nap mint nap. Az amerikai Munkaügyi Minisztérium adatai szerint, mintegy 30 millió amerikait ér minden nap káros munkahelyi zaj. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint ez a zajhatás nem csak a hallást veszélyezteti, hanem a szívet is.

A munkahelyi zaj és a szív

A tanulmány leírja, hogy azok az emberek, akik egy évet töltenek tartósan zajos munkahelyen, dupla annyi esélyük van valamely súlyos szívbetegségre. A vizsgálatokban 6000, 20 év feletti alkalmazottként dolgozó személy vett részt. Kérdezték őket életmódjukkal, foglalkozásukkal és egészségükkel kapcsolatos témákban. Csoportosították a résztvevőket aszerint, hogy legalább három hónapja dolgoznak zajos környezetben, vagy egyáltalán nincsenek kitéve hangos zajoknak. A tanulmány megállapította, hogy a férfi alkalmazottak 21%-a zajos munkahelyen dolgozik, ők két-háromszor nagyobb eséllyel szenvednek szívbetegségektől, mint azok, akik nincsenek kitéve folyamatos zajhatásoknak.

A hangos környezetben dolgozók között többen és többet dohányoznak, mint a csendes munkahellyel rendelkezők. A tanulmány szerzői úgy vélik, a zaj olyan stresszt kiváltó tényező, mely erős érzelmi és fizikai terhelést jelent a testnek, vegyi anyagokat szabadít fel, ezek a vér áramlását akadályozzák az artériákban.

Út a hallásvédelem felé

A hallószervek védelme elengedhetetlen, ebből kifolyólag Amerikában megvizsgálják minden munkahelyen a zajszintet.
A decibelszint egy nyolc órás munkanapon nem haladhatja meg:

6 óra 90dB
4 óra 92dB
3 óra 97dB
2 óra 100dB
1,5 óra 102dB
1 óra 105dB

A vállalatok követik ezt az iránymutatást, azonban ezzel még nem védik megfelelően a munkavállalókat, ugyanis minden 85dB feletti zaj ártalmas, és valamilyen védőeszköz használatára van szükség. Biztonságos szint:

85dB 8 óra
86dB 6 óra 21 perc
90dB 2 óra 31 perc

Mivel a két mérce elég távol áll egymástól, 2010 októberében intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a munkahelyi zajhatás szabványán változtassanak, ezzel kényszerítve a munkáltatókat a dolgozók egészségének hatékonyabb védelmére.

Jelenleg megkövetelik, hogy a munkáltató biztosítsa a megfelelő védőeszközöket, füldugókat és fülvédőket a zajos környezetben dolgozóknak, valamint be kell tartani a különböző zajhatásoknál megengedett időtartamokat.

Apró betűs rész

A védőeszközökre vonatkozó szabályokat Magyarországon is kötelesek betartatni a munkáltatók, azonban, hogy valóban rendeltetésszerűen használjuk-e őket, rajtunk áll.

A hangos környezeti zajok nem csak a fülnek lehetnek ártalmasak, gyakran a szív- és érrendszeri panaszok okozója is, de kiválthatnak alvászavart, fájdalmat, fáradtságot, rossz munkahelyi vagy iskolai teljesítményt, növelhetik a stressz hormonok képződését.

Érdemes tudni, milyen zajok károsítják a hallást, pl. fűnyíró, motor, láncfűrész stb. Ha valamilyen zaj mellett szükség van rá, hogy a tőlünk karnyújtásra lévő társunk csak a hangunk felemelésével hallja mondanivalónkat, valószínűleg túl magas a zajszint. A hangos zene szintén egyértelműen „mérgező”, ezért halkítsuk le, és időnként tartsunk szünetet. Hangos munkák vagy szabadidős tevékenységek közben viseljünk fülvédőt, füldugót. Ezek betartásával sokat tehetünk hallószerveink egészségéért.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák