A túlsúly is hozzájárulhat a hallásromláshoz?

  • 11.06.2017
  • Jáksó Nóra

Ha súlyfelesleg van rajtunk, különösen, ha az extra kilók a derekunk körül találhatók, az növelheti a halláscsökkenés rizikóját. Egy húsz évet átfogó, nagyszabású, 68 ezer nő részvételével készült amerikai tanulmányban a hallásromlás kockázata a magasabb testtömegindex-szel és jelentősebb derékbőséggel rendelkezőknél jóval nagyobb volt, mint normál súlyú társaiknál.

Az elhízást jelző, 30-39 közötti BMI-érték (testtömegindex) mellett 17-22 százalékkal volt nagyobb a halláscsökkenés valószínűsége, mint 25 alatti BMI esetén. A 40-nél is magasabb BMI-nél volt a legnagyobb a halláscsökkenés rizikója, nagyjából 25 százalékkal nagyobb, mint a normál testsúlyú nőknél.

De nem csak a BMI, hanem a derékbőség is döntő tényező lehet. Ugyanis 86 cm-nél nagyobb derékkörfogatnál 27 százalékkal volt gyakoribb a csökkent hallás előfordulása, mint 71 cm-es derékbőség alatt.

Az összefüggést nem befolyásolta sem a dohányzás, sem bizonyos gyógyszerek szedése, de még az étrend sem. Egyetlen tényező hatott csak a halláscsökkenés és a BMI kapcsolatára, mégpedig a testmozgás. Ennek hatására ugyanis a rizikó jelentősen csökkent. Azok a nők például, akik négy vagy ennél több órát sétáltak hetente, 15 százalékkal volt kisebb az esélyük a hallásromlásra, azokhoz képest, akik csak hetente egy órát szántak sétára. Azaz a testmozgás nagy valószínűséggel hallásvédő hatással rendelkezik.

A tanulmány csupán az összefüggésre hívta fel a figyelmet, nem bizonyítja, hogy az elhízás közvetlenül halláscsökkenést okozna, de a háttérben meghúzódhatnak az elhízás okozta keringési zavarok, a megváltozott véráramlás, az esetleges magas vérnyomás, melyek mind befolyásolhatják a belső fül vérkeringését is.

A testsúly és a hallásromlás közötti kapcsolatot azonban nem csak felnőtteknél mutatták ki. A Laryngoscopse című szaklapban megjelent korábbi tanulmány eredménye szerint, az elhízott tiniknek kétszer nagyobb az esélye a korai halláscsökkenésre, mint normál súlyú kortársaiknak.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák