Amit még nem tudunk

  • 08.08.2014
  • Varga Zsófia

A fülek csodálatos, bonyolult szervek, és néha nem túl jó dolgokat tapasztalunk velük kapcsolatban. Bonyolultságuk miatt nem mindig működnek megfelelően. Itt egy összefoglaló pár hallással kapcsolatos dologról, melyeket nem biztos, hogy eddig ismertünk. A következő sorok ezekkel foglalkoznak.

Meniere szindróma

Szédülést tapasztalunk? Ha ez az állapot tartósan fennáll, előfordulhat, hogy Meniere szindrómáról beszélhetünk, mely egy a belső fület érintő krónikus betegség. A hallásunkat befolyásolja és egyensúly zavart okoz. Az egészségügyi szakemberek szerint a Meniere betegség eredményezte szédülés és egyensúlyzavar kiváltója a belső fülben lévő folyadék. Bizonyos tényezők befolyásolják az egyensúlyt, mint a migrén, az allergia, a fejsérülés, a vírusos fertőzések, ezektől a fülcsatorna képtelen a megfelelő működésre.

Kettős hallás

Hasonló a kettős látás jelenségéhez, ez dupla hallást jelent. Az ilyen személyek eltolódást érzékelnek a hangmagasságok között, egy hangot kettőnek hallanak. A zenészek általában könnyebben felismerik ezt a jelenséget, mint mások. Gyakran fordul elő olyanoknál, akiknek az egyik füle jól működik, a másiknak pedig szenzori-neurális halláskárosodása van. A vezetéses halláscsökkenéssel élők csak átmenetileg tapasztalnak kettős hallást.

Középfülgyulladás

Ha nemrég volt egy komolyabb megfázásunk, és nem hallunk jól, valószínűleg középfülgyulladásunk van. A gyermekek 75%-a tapasztalja meg legalább egyszer a középfülgyulladást három éves koráig. Általában gyermekkori betegségnek tekintik, de minden korosztályt érinthet.

Akusztikus idegdaganat

Bár az akusztikus neuroma ritka állapot, ez az egyik leggyakoribb formája az agydaganatnak, százezerből durván két embert érint. Lassan növekvő, jóindulatú daganatról van szó, mely a nyolcadik agyidegnél fejlődik ki, ez köti össze a fület az aggyal. A tünetek között említhető az egyik fül halláscsökkenése, fülcsengés (tinnitus), szédülés (vertigo) és egyensúlyi problémák.

Usher szindróma

A hallással foglalkozó szakemberek hisznek benne, hogy ez felelős 3-6%-ban a gyermekkori siketségért és 50%-ban a felnőtt siketségért és vakságért. A tünetek közé tartozik a halláscsökkenés vagy siketség, a látászavar és az egyensúlyproblémák. Az Usher szindróma öröklődik. Az egyes típusú a születéskor meglévő siketség, a kettes típusú közepesen súlyos vagy súlyos halláskárosodás. Akik a hármas típussal születnek, normál hallásúak és látásúak, a problémák tinédzser korban kezdődnek, és felnőttkorra vesztheti el az ember a hallását és a látását.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák