Az idegi halláskárosodás gyakori okai

  • 03.03.2015
  • Varga Zsófia

A halláscsökkenés három típusa közül az idegi halláskárosodás a leggyakoribb, a hallószervi problémák 90%-át teszi ki. Bár az öregedés okozta hallásvesztés is ide tartozik, más tényezők is okozhatják.

Az idegi hallásromlás esetén az ember fülében található csiga vagy a hallóideg szenvedhet károkat. Ezek a struktúrák a belső fülben találhatóak. A csiga alakú szervben három, folyadékkal teli kamra helyezkedik el, melyek a hanghullámokat elektromos információvá alakítják, majd továbbítják a hallóideg felé. A hallóideget egy köteg idegrostként kell elképzelni a csiga és az agy között, mely az elektromos jellé alakított információt küldi az agyba feldolgozásra.

Az idegi halláscsökkenést gyakran nevezik idegkárosodásnak, mert kapcsolatban áll a hallóideggel. Valójában az ilyen típusú hallásvesztést leggyakrabban a fülben lévő szőrsejteken esett kár okozza. Két típusát különböztethetjük meg az idegi halláskárosodásnak: szerzett és veleszületett. Előbbi a születés után következik be, utóbbi a terhesség alatt. A súlyossági fog mindkét típusnál az enyhétől a közepesen át a súlyosig terjedhet, beleértve a süketséget is.

Mi okozza a szerzett idegi halláscsökkenést?

Az öregedés folyamata. A fülész szakemberek erre a presbycusis kifejezést használják, mely a halláscsökkenésnek az öregedés folyamata által okozott fajtája. Ez a halláskárosodások közül a leggyakoribb, fokozatosan alakul ki, és hatással van a fül egészére, rontja a magas frekvenciájú hangok hallásának képességét.

Zaj. Azok, akik zajos környezetben élnek és dolgoznak, ahol a hangerősség meghaladja a 85 decibelt, szintén veszélynek vannak kitéve. A hangos zajok károsíthatják a hallóideg szőrsejtjeit a belső fülben. Ha kiabálni kell ahhoz, hogy halljuk egymást vagy a hangerőtől már fáj a fülünk, fokozott zajterhelésnek vagyunk kitéve.

Betegségek és fertőzések. Vírusos fertőzések, mint például a kanyaró, agyhártyagyulladás, mumpsz is kárt okozhat a belső fülben. Egyéb betegségek, mint a Meniere-kör és a cukorbetegség is kiváltói lehetnek a hallásvesztésnek.

Fejsérülés vagy akusztikai trauma. A fej komolyabb sérülésekor a hirtelen expozíció során hirtelen bekövetkező hangos zaj is kárt okozhat a belső fülben.

Daganatok. Például az akusztikus neuronima, egy jó indulatú daganat, mely hatással van a hallórendszerre oly módon, hogy a középfülben rendellenes növekedést mutat a bőr.

Gyógyszerek. Bizonyos típusú gyógyszerek, mint például a nagy dózisú antibiotikum kezelések vagy rákkezelések is okozhatnak ilyen típusú halláskárosodást.

Mi okozza a veleszületett halláskárosodást?

Az idegi halláskárosodás lehet veleszületett, vagyis már a születéskor jelen van. Okozhatja koraszülés, anyai cukorbetegség, szülés közben fellépő oxigénhiány, genetika, csak néhány ok a veleszületett idegi halláscsökkenés kialakulására.

Bár a legtöbb idegi halláscsökkenés állandó, hallókészülékkel segíteni lehet valamelyest a problémán, főleg abban az esetben, amikor a halláscsökkenést az öregedés okozza. A mély, veleszületett halláskárosodásnál előnyösebb lehet olyan elektronikus készülék használata, mely beágyazódik közvetlenül a fül mögé.

Mint mindig, az első lépés annak meghatározása, hogy milyen típusú hallásvesztéssel állunk szemben, ehhez keressünk fel egy orvost. Alapos vizsgálat után a fülész értelmezi a kapott eredményeket, majd azonosítja a hallásvesztés típusát, a tapasztalatokat, illetve javaslatot tesz a probléma kezelésére.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák