Fáradtság gyötör? Lehet, hogy gond van a hallásoddal!

  • 14.04.2019
  • Jáksó Nóra

A fáradtság és a csökkent életerő a hallásromlás egyik gyakori, ám figyelmen kívül hagyott kísérője.

Azok, akik halláscsökkenéstől szenvednek, szokatlan enerváltságot tapasztalhatnak magukon. Ha még a kávé és a bőséges pihenés sem segít a fáradtságodon, akkor érdemes elgondolkodni, milyen ok húzódhat a háttérben. Az egyik lehetséges magyarázat a hallásromlás is lehet.

A halláskárosodás és a fáradtság kapcsolatát felnőtteknél már több tanulmány is kimutatta. Az összefüggés gyerekeknél is létezik. Jóllehet, kevesebb vizsgálat született a fiatal korosztályoknál, ám az valószínűsíthető, hogy a halláscsökkenés okozta bágyadtság a gyermek iskolai teljesítményét is hátrányosan befolyásolja.

A fáradtságot elsősorban az okozza, hogy a halláskárosodott embereknek extra mentális erőfeszítéseket kell tenniük minden egyes nap folyamán annak érdekében, hogy meghallják beszélgetőpartnerük mondandóját, hogy zajos környezetben is értsék a beszélgetést, és hogy feldolgozzák az utcai és egyéb zajokat. Mindez sok energiafelhasználással jár.

A legújabb vizsgálatok szerint a kimerültség nem közvetlenül a hallásromlás súlyosságától függ, sokkal inkább a halláscsökkenés érzelmi és társadalmi következményeivel állhat kapcsolatban. A halláskárosodás meggátolja az embert abban, hogy élvezze megszokott tevékenységeit, a társalgást, a zenehallgatást, mindazt, amiben egykor örömét lelte. A hallásromlás okozta stressz, depresszió, szorongás, elszigeteltség érzés mind súlyosbítják a problémát, és fokozzák a fizikai kimerültség érzését.

A hallásromlás okozta fáradtságot nem könnyű legyőzni, de nem is lehetetlen. Forduljunk szakértő segítséghez, végeztessünk hallástesztet, és ha szükséges, vegyük igénybe hallókészülék használatát. Az enerváltság ellen sokat tehetünk egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, meditációval, jógázással abban az esetben is, ha hallásromlásunk mértéke nem igényli a hallókészülék-használatot, ám a fáradtság tüneteit rendszeresen tapasztaljuk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák