Füldugó és szemmaszk a kórházban

  • 15.05.2014
  • Varga Zsófia

Az alvás mindig nagyon fontos a gyógyuláshoz. Viszont a kórházakban fekvő betegeknek gyakran gondot okoz az éjszakák átalvása. Egy tanulmányhoz szimulált intenzív osztály segítségével vizsgálták, hogy a füldugók és alvómaszkok segítenek-e a pácienseknek az alvásban. A javulást egyértelműen megállapították.

Az intenzív osztályokon rengeteg a tennivaló, ezért kifejezetten zajos környezetnek számítanak. Több tanulmány kimutatta már az elmúlt évtizedekben, hogy az itt fekvő betegek gyakran szenvednek alvászavarokkal. Egyes kutatások azt találták, hogy az éjszakai zajok akár a 80dB-t is képesek elérni. Ráadásul a fények összezavarják a szervezetet, hiszen nem a megszokott, alvóidőre jellemző körülmények tapasztalhatóak. A füldugó és a szemmaszk egyszerű, olcsó módja a fény és a zaj tompításának. A kutatás során tesztelték ezek hatékonyságát, a használat egyszerűségét egy szimulált intenzív osztályi környezetben.

Azok az alanyok, akik szemmaszkot és füldugót használtak, többször érték el alvás közben az ún. REM fázist, gyorsabban aludtak el és kevésbé szenvedtek alvászavaroktól, mint a segédeszközök nélküli páciensek. Előbbiek pihentetőbb alvásról számoltak be. Különösen fontosnak tartották, hogy a szemmaszkok és a füldugók könnyen használhatóak legyenek.

Végeredményben az alanyok inkább preferálták a szemmaszkot, mint a füldugót. A tizennégy beteg közül tíz találta kényelmesnek a maszkot, a füldugóra viszont már csak hat mondta ugyanezt. A legtöbb beteg mindkét eszközt hatékonynak és könnyen használhatónak találta, de többen szimpatizáltak a szemmaszkkal.

Tizennégy alany töltött el négy éjszakát az alvásközpontban. Az első este a környezet megszokásáról szólt, a második jelentette a kezdetet: csend és sötétség. A harmadik és negyedik éjszakán a zaj- és fényviszonyok szintje változott, hasonlóan a tipikus intenzív osztályon tapasztalható körülményekhez. Az alanyok fele viselt szemmaszkot és füldugót a három éjszaka során, a többiek a negyedik éjszakán.

Forrás: The Doctor Will See You Now

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák