Fülvérzés: meg kell ijednünk tőle?

  • 27.03.2016
  • Jáksó Nóra

A barnás színű váladék a fülben vér jelenlétére utal, ami elsőre aggasztó lehet, mégsem kell feltétlenül súlyos dologra gondolnunk.

A vérzés egyik leggyakoribb oka a megrepedt dobhártya. Ezt okozhatja, ha valamilyen tárggyal, például fültisztító pálcikával felsértjük, de hangos zaj, fertőzés, és akár egy fülre adott kézcsapás okozta légnyomásváltozás is kiválthatja. Gyerekeknél is ezért veszélyes, ha hegyes tárgyat, játékot vagy ceruzát, tollat tesznek a fülükbe.

A fülvérzés fülpolipok jelenlétére is utalhat. Ezek puha vagy keményebb, érintésre könnyen vérző, jóindulatú kinövések, melyek általában hosszantartó, krónikus fertőzések következményeként keletkeznek.

Fülvérzést okozhat a súlyos fejsérülés, koponyatörés, magasból való leesés. Baleset okozta hirtelen fellépő vérzést ne próbáljunk meg vattával elállítani, vagy vízzel kiöblíteni, bízzuk orvosra a szakszerű ellátást.

Nagyon ritkán egy súlyos rendellenességet jelezhet a fülvérzés. A disszeminált intravaszkuláris koaguláció egy kóros vérrögképződés, melynek során a vérkeringésben mindenütt vérrögök alakulnak ki, felhasználva a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat és vérlemezkéket, s ennek következtében akár kis sérülés is abnormális vérzést válthat ki a test bármely részén. A betegség hátterében gyulladások, bizonyos fertőzések, vagy daganatos betegség is állhat.

Bár a fülvérzés ijesztő jelenség, pár cseppnyi vérmennyiségtől még nem kell megijednünk, könnyen okozhatunk sérülést saját magunknak is, ha piszkáljuk a fülünket, azonban, nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha a vérzés erős vagy tartósan fennáll, és a következő tünetek valamelyikével párosul: fülfájás, fejfájás, fülzúgás, halláscsökkenés, egyensúlyproblémák, szédülés, zavartság, álmosság, sötét karikák a szem körül.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák