Gyógyító hangok

  • 03.02.2015
  • Babicz Beáta

Aki hallotta már a hangtálak csodálatos zengését, nem felejti el egyhamar. A hosszan csengő hanghullámok a végtelenség érzetét keltik, és a bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy nem csupán a fülünkkel hallunk, hanem egész testünkkkel; a sejtek szintén fogadjuk a hangokat. Itt találkozik az érzékeléssel foglalkozó legfrissebb tudományos kutatások álláspontja őseink bölcsességével, hiszen a szubatomi részecskéken túl csupán az energia, a rezgés tapasztalható.

A hanggal gyógyítás sok ezer éve része a keleti orvostudománynak - gyökerei vélhetőleg a bön-sintoizmusban találhatók - de relaxációhoz és meditáláshoz is használják. A tibeti hangtálterápiában alkalmazott fémedényt hívják zengő tálnak, éneklő tálnak is. Hangjának hatása az általa kibocsátott különleges rezonanciában rejlik. Ezt a rezonanciát annak a fémötvözetnek köszönheti, melynek arányait máig titokban tartják a tálakat készítő kovácsok. A tálakban egyesülő alapfémek az egyes bolygókat szimbolizálják: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, az ón a Jupitert, a vas a Marsot, az ólom pedig a Szaturnuszt. A Himalája lejtőin a kovácsok imádság mellett, csapatmunkában, kizárólag kézműves technikával készítik.

Miben segíthetnek a hangtálak?

A tálak a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják fel, hasznosak a stressz oldására, így az álmatlanság elűzésére, a koncentráció javítására, szabályozzák a vérkeringést is. Serkentik a test öngyógyító folyamatait.

A módszer mai, a nyugati világban elterjedt formáját Peter Hess német fizikus alakította ki, aki a nyolcvanas években Nepálban és Tibetben tanulmányozta a keleti kultúrák hangokról és rezgésekről szóló elméleteit és gyakorlatait.

A kezelést találóan hangmasszázsnak hívják, ami tökéletesen fedi a kúra lényegét - a hanghullámok erejét egyébként kiválóan érzékelteti, ha vizet töltenek a tálba, és úgy szólaltatják meg őket: ilyenkor a tálban lévő folyadék fantasztikus táncba kezd (ezen a videón megnézheted, hogyan). Mivel az emberi test 70%-a víz, a szervezet nagyszerű vezető közege az éneklő tál keltette hanghullámoknak: a vibrációk a szabad haladás érdekében feloldják a blokkokat és akadályokat, így biztosítva
az energiák akadálymentes áramlását.

A páciens kényelmes ruhában elhelyezkedik a kezelőágyon, matracon vagy párnákon. A test különböző pontjaira más-más méretű hangtálakat helyeznek, amit filccel borított ütővel szólaltatnak meg, meghatározott rend szerint. Az így keltett rezgések koncentrikus körökben végigáramlanak a testen, és feloldják az útjukban álló blokkokat. Ha a test akadálymentes, a rezgések könnyen áthaladnak rajta, majd a lábujjaknál és a hajszálak végeinél lépnek ki belőle.

A kezelés során ütéssel, kongatással szólaltatják meg a tálakat, "éneklésre" viszont úgy bírják őket, hogy az oldalukat körkörösen simogatják a filccel vagy bőrrel borított ütővel. A tálak éneke kinyitja a szívet és befogadóvá teszi a lelket. Sokan páratlan spirituális élményként élik meg, ha ezt a tradicionális zenét hallgatják.

A hangtálterápia nemcsak felnőtteknek hasznos, hanem például hiperaktív, figyelemhiányos vagy tanulási nehézségekkel küzdő csemetéknek is segítséget jelenthet abban, hogy a teljesítményük és a magatartásuk javuljon. Sőt, már a magzat is profitálhat a hangtálak keltette vibrációkból: a terhesség alatt az anya és a magzat közti kommunikációt, energia- és tápanyagáramlást teszi élénkebbé a csodahang.

Hangzásuk erőteljes nyugalmi, bizalmi érzést kelt az emberben, az ún. „ősbizalom”, „ősállapot érzését”, amellyel jobbára csak az anyaméhben találkozunk, később pedig a világgal való egység megtapasztalásának ritka pillanataiban. A speciális tálak nagyon gazdagok felhangokban a hallható és a nem hallható tartományban. Miután 3-4 ilyen felhanggal rendelkeznek, képesek „alpha”, „théta” és „delta” hullámokat előidézni az agyban. A 8-14 Hz-ig terjedő „alpha” hullámok egy mély meditációs állapotot idéznek elő, míg a 4-8 Hz-es „théta” hullámok közel azonosak a Föld forgási sebességének (7,49 Hz), valamint a DNS-nek rezonanciafrekvenciájával. Ez azt jelenti, hogy amikor megközelítőleg együtt rezonálunk, vagyis összhangban vagyunk a Földdel, akkor kerülhetünk a már említett ősbizalmi, abszolút nyugalmi állapotba.

A „delta” hullámok a fizikai és az energetikai megtisztulás után, az ún. „testnélküliség” állapotát idézhetik elő, és a test határainak megszűnésével megtapasztalhatjuk az univerzális egységet.

Források: Gangesz-Eger, life, Hangmasszázs

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák