Halláscsökkenés? Szokj le a dohányzásról!

  • 06.10.2014
  • Varga Zsófia

Létezik még olyan ember, aki ne tudná, hogy a dohányzás egészségtelen és életveszélyes szokás? És hogy az arról való leszokás nagyon jó döntés? Valaki?

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a dohányzás:

  1. Az első számú oka a szájüregi rákok, nyelvrák, nyelőcsőrák kialakulásának.
  2. Megnöveli a tüdőrák, szívbetegségek és a stroke valószínűségét.

Egy, a The Journal of the American Medical Association-ben (JAMA) publikált kutatás egyértelműen bizonyította a halláskárosodás és a dohányzás közötti kapcsolatot. Szóval, ha eddig nem hallottál még elég indokot arra, hogy miért dobd el végleg az utolsó szál cigarettát is, tessék, itt egy újabb!

A dohányzás és a halláskárosodás

A tanulmány vizsgálataiban egy nagy, 4541 főből álló csoport vett részt, melynek tagjai 48 és 92 év közöttiek. Az eredmények magukért beszélnek. A résztvevőket először koruk, majd földrajzi, társadalmi-gazdasági tényezők alapján szűrték, hogy biztosak legyenek a kapott eredményekben, és kizárhassák más halláskárosodást okozó hatások befolyását. A tanulmány kimutatta: a dohányosok nagyobb valószínűséggel tapasztalnak halláscsökkenést. Világosan kimondja, hogy a dohányzási szokások módosításával megelőzhető, vagy késleltethető a korral járó hallásvesztés. Más szóval, a cigaretta mellőzésével hosszabb ideig és jobban fogunk hallani. Ennyire egyszerű.

A CDC jelentése

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) által közzétett jelentés egyértelműen bizonyította, hogy a dohányosok körében magasabb a halálozások száma, és vezető oka a megelőzhető betegségek kialakulásának és halálozásoknak az Egyesült Államokban. A jelentés szerint nem csak az előbb említett problémákhoz járul hozzá a dohányzás, hanem évente 193 milliárd dollár költséget jelent az egészségügy számára.

Néhány további adat:

  • Az amerikaiak 20,6%-a még mindig dohányzik, hiába vannak tisztában ezekkel az elkeserítő következményekkel.
  • Több férfi (23,5%) dohányzik, mint nő (17,9%).
  • Egy bizonyos szegénységi szint alatt több a dohányos (31,1%).
  • Egyre több fiatal szokik rá a cigire, ismerik ugyan a veszélyeket, de figyelmen kívül hagyják őket.

Miért okoz a dohányzás halláskárosodást?

A kutatók tudják már egy ideje, hogy van összefüggés a dohányzás és a halláskárosodás között, de az okokat még nem teljesen tudták meghatározni. Eddig három fő elmélet született ezzel kapcsolatban:

  • Az első szerint a hypoxiával, vagyis az oxigénhiánnyal függhet össze. A cigarettában lévő nikotin és a dohányzás közben felszabaduló szén-monoxid lebontja az oxigént, melynek hiánya szöveti károsodást okoz.
  • A második elmélet a nikotin és a hallóideg neurotranszmitterjei közti kölcsönhatáshoz kapcsolódik. A neurotranszmitterek kémiai hírvivők, melyek működése a nikotin hatására jelentősen gyengül, ezért nem tudják megfelelően közvetíteni az agynak a hallóideg menti történéseket.
  • Az utolsó elmélet a fiatalok dohányzásával foglalkozik. A kamaszkorban még nem teljesen kifejlődött idegi hallás különösen fogékony a károkra, így a nikotinhoz hasonló környezeti mérgek rengeteg kárt okozhatnak a korai serdülő években.

A tudósok egyelőre csak találgatják, milyen kapcsolatban van a dohányzás és a halláscsökkenés. A tanulmányok egészen a múlt századig mennek vissza ennek kutatására. Az már egyértelmű, minél korábban kezdődik a dohányzás, annál nagyobb kárt tesz a szervezetben.

A dohányzás és más dohánytermékek használata párosul a zajos környezettel, amiben élünk, ez fokozza a halláskárosodás kialakulását. Ezáltal gyakorlatilag létrejön egy olyan generáció, mely elveszti a tökéletes hallás képességet. A dohányzás mellőzése tehát egy újabb védelem füleink számára a halláskárosodással szemben. Nem csak a füled, az egész tested meg fogja hálálni!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák