Hallásjavítás sejtépítéssel?

  • 22.02.2015

A zajártalom vagy öregedés, betegségek okozta károsodott hallósejtek regenerálódása érdekében egy új gyógyszert fedeztek fel japán kutatók, amelynek eredményeképpen visszanyerhető az optimális hallás.

A mindennapjainkban számos olyan szituációt élünk meg, amelyben a zaj komoly veszélyforrást jelenthet. Azoknak, akik zajos munkahelyen dolgoznak, hangosan hallgatják a zenét, érzékenyek az erősebb hanghatásokra, vagy az öregedés, betegségek, gyógyszerek mellékhatásait szenvedik el, az állandó erős auditív jelek károsítják hallósejtjeiket.

A hallósejtek regenerálódását vizsgálva az orvosok először is alapos kutatásokkal rávilágítottak arra, hogy hogyan keletkeznek a hallósejtek. Arra jutottak, hogy a fülben felnőttkorban is megtalálható speciális őssejtek fejlődése során elsődlegesen a Notch nevű jelátviteli rendszer működése határozza meg, hogy az adott sejtből hallósejt lesz, vagy nem. Abban az esetben, ha a Notch jelez, a sejtekből nem lesz hallószőr.

A kutatók ezért olyan szert kerestek, amely Notch-gátló hatással rendelkezik. Az egérkísérletek elvégzéséhez az LY411575 jelű készítményt találták a legalkalmasabbnak, melyet a túl erős hangokkal előzetesen süketté tett egereknek közvetlenül a belső fülébe juttattak, ahol a hallósejteket magában foglaló csiga alakú szerv helyezkedik el. A szer hatására az egerek fülében a hallósejtek három hónap elteltével másfélszeres növekedést mutattak. Az eredmények arra is rámutattak, hogy szükség van a továbbfejlesztésre is, mivel a hallósejtek a csigának egyelőre a mély hangokat érzékelő részében regenerálódtak, a teljes hallás visszanyeréséhez még meg kell oldani a magas hangokat érzékelő sejtek regenerációját is.

Most a gyógyszergyárakon a sor, hogy a kutatókkal együtt kifejlesszék a mindenki számára használható gyógyszert, amellyel visszanyerhetik hallásukat a halláskárosultak.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák