Hallott már a fül herpeszéről? Mit érdemes tudni róla?

  • 22.10.2017
  • Jáksó Nóra

Bár szerencsére ritkán, de a herpeszvírus a fülben is gondokat tud okozni. A herpeszvírus, azaz Varicella-zoster vírus, mely a bárányhimlő kialakulásáért is felelős, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt halláskárosodást eredményezhet.

A bárányhimlős gyerekek a fülfertőzés magasabb kockázatának vannak kitéve, ami hallásromláshoz vezethet, bár ez szerencsére ritkán fordul elő. Azok a felnőttek, akik nincsenek beoltva bárányhimlő ellen, a vírus aktiválódhat a testükben az ún. Ramsay-Hunt szindróma formájában, mely jellemzően 60 év felett jelentkezhet. Az elnevezést James Ramsay Hunt amerikai neurológusról kapta, aki elsőként írta le a betegséget.

A betegség a belső fül közelében lévő idegeket érinti, és fájdalmas, herpeszre jellemző kiütéseket okozhat a dobhártyán, a hallójáratban és a fülcimpán. A betegség az arc féloldali gyengeségét, illetve bénulását okozza, és az azonos oldali fülben halláscsökkenéshez vezethet. További tünetek lehetnek a fülfájás, fülzúgás és szédülés. A szindrómát szteroidokkal és vírusellenes gyógyszerekkel kezelik. Fontos a gyógykezelést mihamarabb elkezdeni a szövődmények – köztük a halláskárosodás - megelőzése érdekében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák