Hány ember egészségét veszélyezteti a zaj Európában?

  • 18.10.2016
  • Jáksó Nóra

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) elemzése szerint, Európában több mint 125 millióan vannak kitéve káros zajhatásoknak, azaz minden negyedik európai 55 dB-nél erősebb zajterhelés mellett él. Bár az elemzés még 2014-ben készült, a helyzet nem javult azóta. A közúti, a vasúti és a légi közlekedésből származó, valamint az ipari eredetű zajok közül kétségtelenül az autóforgalom az, mely leginkább megzavarja a mindennapjainkat. És nem csupán bosszúságról van szó, hiszen komolyan befolyásolja egészségi állapotunkat.

Az EEA becslése szerint évente 10 000 ember idő előtti halálát okozza a zajszennyezés. Az európaiak háromnegyede él nagyvárosokban, ahol a zajártalom a légszennyezéssel együtt fokozottabban idézhet elő egészségügyi problémákat: alvászavart, emelkedett stressz szintet, szorongást, idegességet, rosszullétet, fejfájást, magas vérnyomást, szívbetegséget, mentális betegségeket, impotenciát, és hangulatingadozásokat. A gyerekeknél a zajártalom tanulási zavarokhoz is vezethet. 

Már csak a nagyvárosokon kívül maradtak olyan békés területek, ún. csendes régiók, melyeket nem zavar meg emberi tevékenységből eredő zajhatás. Ezen térségek előfordulása szorosan összefügg a közlekedéssel és a népsűrűséggel. Az EEA 2016-ban kiadott jelentése szerint azok az országok, ahol a legkisebb a népsűrűség, ott találjuk Európa legnagyobb kiterjedésű háborítatlan területeit: Finnországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban. Míg a legnagyobb zajszennyezés a nagyobb népsűrűségű államokban, például Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában jellemző. A legextrémebb helyzetben az olyan kis országok vannak, mint Málta, Dánia, Belgium és Hollandia, ahol a zajos régiók az ország területének 90 %-át teszik ki!

Bár az EU célként tűzte ki a zajszennyezés pár éven belüli csökkentését, amíg ez megvalósul, vigyázzunk a nyugalmunkra. Hazánkban is vannak érintetlen területek, ám a nagyvárosokban, az utak mentén a zajterhelés döntően határérték feletti. Ha úgy érezzük, elviselhetetlen a zaj, használjunk füldugót, és amikor csak tehetjük, keressünk fel olyan vidékeket, ahol legalább egy kicsit élvezhetjük a csendet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák