Így kezeld helyesen a fülpiercingedet

  • 05.12.2016
  • Bordohányi Alexandra

Ha a fülön már porcba van lövetve az ékszer, az nem fülbevalónak minősül, hanem piercingnek, így a gyógyulási folyamat alatt – és természetesen után is – másképpen kell kezelni, mint a lágy részbe szúrt ékszert. A különböző porcokba szúrt fülpiercingek gyógyulási ideje más lehet, attól függően, hova került az ékszer, 4-8 hét a teljes gyógyulási idő, de van olyan piercing, aminél ez akár 3-4 hónap is lehet.

Az első és legfontosabb, hogy az ékszert mindenképpen szaküzletben válaszd, hogy ne legyen baj az anyagával. Mivel egy teljesen új dolog kerül a testrészedbe, ezért normális, hogy idő kell, mire a szervezeted megszokja. A szakemberek azt javasolják, hogy az első 2-3 hétben éppen ezért egyáltalán ne vedd ki a piercinget a füledből, és ne is nagyon nyúlj hozzá, hogy ne fertőzd el.

Az új ékszert védened kell egyrészt a baktériumoktól: ehhez az első hetekben használj rá jódos fertőtlenítőt, majd sebgyógyító krémre, illetve speciális piercingekhez való gélre térj át. Ha begyullad, jegeléssel, kamillateás borogatással tudod enyhíteni a duzzanatot. Fontos, hogy hajmosáskor igyekezd megóvni az ékszert, és ne érintkezzenek a helyével a különböző hajápolási termékek.

A mechanikai, felületi sérülésektől szintén védened kel az új piercingedet, ezért az edzőtermet, uszodát, szoláriumot és hasonlókat mindenképpen kerüld el az első néhány hétben, és igyekezz megóvni az ékszert a beakadástól is, és ne is csavargasd. Hogy alvás közben is megóvd, ahhoz érdemes nem azon az oldaladon aludnod, ahol a szúrás található.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák