Így rontja a hallást a dohányzás és a túlsúly

  • 01.05.2016
  • Jáksó Nóra

A korral járó hallásromlást mindig is természetes folyamatnak tartották, ám egyre több tanulmány bizonyítja, hogy ez nem feltétlenül igaz. Úgy tűnik, az egészséges életmód nagyon is fontos szerepet tölthet be a hallás védelmében. Ezt az Antwerpeni Egyetem egy korábbi, nagyszabású tanulmánya is megerősítette.

A kutatók szerint két fontos lépést kell megtenni a hallásmegőrzés érdekében:

  • abba kell hagyni a dohányzást
  • meg kell őrizni ideális testsúlyunkat

A dohányzás és a túlsúly egyaránt rontják a vérkeringést, nem hiába tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktorai közé. Csakhogy a belső fül is nagyon érzékeny a keringési problémákra. Ha a hallás receptorai, azaz a belső fülben található szőrsejtek nem kapnak elegendő oxigént, és a sejtekben keletkező káros szabad gyökök nem szállítódnak el elég gyorsan, akkor ezek a sejtek elpusztulnak, és a halláskárosodás maradandó lesz. A dohányzás azért jelent extra kockázatot, mert önmagában is fokozza a szabad gyökök képződését.

Ha tehát lemondunk káros szenvedélyünkről, és igyekszünk megtartani egészséges testsúlyunkat, azzal nem csak szívünket védjük, hanem nagymértékben csökkenthetjük az időskori hallásromlás kockázatát is.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák