Kétszeres a halláskárosodás kockázata a felnőtt cukorbetegek körében

  • 17.04.2015
  • Trestyén Zsófia

A hallás elvesztése körülbelül kétszer olyan gyakori a felnőtt cukorbetegek körében, mint azok között, akik nem rendelkeznek diabétesszel, állítja egy a National Institutes of Health (NIH) által finanszírozott tanulmány.

"A halláskárosodást eddig nem ismerték el a cukorbetegség szövődményeként. A cukorbetegség azonban egyre gyakoribbá válik, a betegség pedig valószínűbb oka a hallás elvesztésének," - közölte Dr. Catherine Cowie, Ph.D., a National Institute of Diabetes és az Emésztési és vesebetegségekkel (NIDDK) foglalkozó tanulmányok vezető szerzője, aki javasolta, hogy vegyék fontolóra a cukorbetegek vizsgálatát ebből a szempontból. ”A tanulmány megállapította, hogy egyértelműen kapcsolatba hozható a halláskárosodás kialakulása és a meglévő cukorbetegség között.”

A kutatók, az Egyesült Államokban egy reprezentatív mintán keresztül vizsgálták a felnőtt lakosságot. A teszten azt mérték, hogy a résztvevők hallják-e az alacsony, a közepes és a magas frekvenciájú hangokat mindkét fülükben. A kapcsolat a cukorbetegség és halláskárosodás között nyilvánvaló volt minden frekvencián, a kapcsolat a magas frekvenciatartományban egyre nőtt. A pre-diabéteszeseknek, azaz azok az egyéneknek, akiknek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de nem elég magas a cukorbetegség diagnosztizálásához, 30 százalékkal magasabb a hallásromlása, mint egy normál vércukorszintű alanynak egy éjszakai koplalás után.

A kutatók egy előzetesen kitöltött kérdőív után végeztek el tényleges hallásvizsgálatot a kutatásban résztvevőkön.

"1960 előtt vitatták a kapcsolatot a cukorbetegség és halláskárosodás között, de a mostani eredményeink azt mutatják, hogy van összefüggés a két betegség között, akkor is, ha számításba vesszük az egyéb fő tényezőket, amelyek befolyásolják a kutatást, mint például az életkor, a faj, az etnikai hovatartozás, a jövedelmi szint, a zaj expozíció és az egyes gyógyszerek szedése, " - jegyezte meg Kathleen Bainbridge, Ph.D., a Szociális és Tudományos Systems, Inc. kutatója.

A cukorbetegség a hallás elvesztéséhez vezethet, károsítja az idegeket és az ereket a belső fülben – a kutatók szerint. Ezeket a tüneteket a diabéteszeseknél mutatták ki. Az USA-ban közel 21 millió cukorbeteg ember él, a diabétesz az egyik fő oka a szívbetegségeknek és a stroke-nak, valamint a vakságnak, továbbá veseelégtelenséghez szintén vezet, de ezeken túl jellemző az alsó végtag amputáció is. A pre-diabétesz, amely nem okoz tüneteket, mintegy 54 millió felnőttet érint az Egyesült Államokban, akik közül sokaknál alakul ki 2. típusú cukorbetegség a következő 10 évben. A pre-diabétesz következtében kialakulhat szívroham vagy szélütés, úgy, hogy maga a cukorbetegség nem is jelentkezik. A pre-diabéteszt gyakran megelőzhető vagy akár késleltethető lenne a cukorbetegség kialakulása is, ha a páciensek lefogynának – kevesebb kalória bevitellel, vagy növelnék a fizikai aktivitásukat. A cukorbetegek is enyhíthetik tüneteiket, ha diétáznak és mozognak, valamint vércukorszint, vérnyomás, és a koleszterinszintet beállító gyógyszereket szednek.

A legtöbb NHANES résztvevők diabéteszes betegnél a 2. típusú cukorbetegség van jelen. A 2-es típusú cukorbetegség általában 40 éves korban jelenik meg, főleg azoknál gyakoribb, akik túlsúlyosak, inaktívak, és a családjukban előfordult korábban cukorbetegség.
Halláscsökkenés problémáját leggyakrabban az öregedéssel hozzák összefüggésbe, vagy valamilyen betegség szövődményeként, esetleg örökletes tényezőknek tudják be, de az egész életen át tartó zajszintet is okolhatják. Az amerikai felnőttek mintegy 17 százaléka, vagyis 36 millió embernél jelentkezik bizonyos fokú halláscsökkenés. A legjelentősebb összefüggés az életkor és a halláscsökkenés között fedezhető fel: az amerikai felnőttek 8 százaléka 18-44 éves, 19 százaléka 45-64 éves, és 30 százaléka 65-74 éves kora között észleli hallásának romlását.

Forrás: News Medical

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák