Mennyivel növeli a közlekedési zaj az elhízás kockázatát?

  • 18.04.2019
  • Jáksó Nóra

A közúti forgalom zajának való hosszas kitettség az elhízás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

Erre a megállapításra jutott a Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) egészségügyi kutatóközpont egyik legújabb tanulmánya. A kutatók korábbi vizsgálatok adatait is elemezve megállapították, hogy a légi és a vasúti közlekedésből eredő zajok és az elhízás között nincsen jelentős kapcsolat, kivéve a vasúti zajoknak való hosszútávú kitettség esetén, mely azonban nem az elhízás, hanem a túlsúly kockázatát növeli.

A közúti zajok már nagyobb veszélyt jelentenek: az átlagos zajszint 10 dB-es növekedése az elhízás kockázatát 17 százalékkal növeli.

A zajszennyezés egy olyan közegészségügyi probléma, mely sokkal súlyosabban károsítja az egészségünket, mint korábban gondoltuk. Stresszt és alvászavart okozhat, megváltoztathatja a hormonháztartást, növelheti a vérnyomást, károsíthatja a glükóz-anyagcserét, és még az étvágyat is befolyásolhatja. Hosszútávon mindezek olyan krónikus változásokat idézhetnek elő a szervezetben, mely végső soron elhízáshoz vezethet. A kutatók szerint a tanulmány eredményének tükrében elmondható, hogy a közúti zaj csökkentése az elhízás elleni harc egyik fontos fegyvere lehet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák