Mi a megoldás az egyoldali halláscsökkenésre?

  • 10.09.2017
  • Jáksó Nóra

Jobban hallasz az egyik füledre? Könnyebben megy a társalgás, ha beszélgetőpartnered a „jobb” füled oldalán ül, és a telefont is inkább ehhez a füledhez szoktad emelni, mert élesebben hallasz vele? Ha csak az egyik fülünkön romlott meg a hallásunk, a másikkal normálisan hallunk, a jelenséget egyoldali halláscsökkenésnek nevezzük. Ha ennek mértéke meghaladja a 91 dB-t, akkor már egyoldali siketségről beszélhetünk. A fő kiváltó okok között szerepelnek a vírusos vagy bakteriális fertőzések, sérülés, keringési rendellenesség vagy hirtelen halláscsökkenés.

Nehézséget jelent a mindennapokban, ha csak az egyik fülünkre támaszkodhatunk: halkabban halljuk a környezetből származó hangokat, különösen, ha nagy a zaj körülöttünk, és nehezebb felismerni, hogy a hang milyen irányból jön. A jól halló fülünktől mindez extra erőfeszítést igényel.

Az egyoldali halláscsökkenésre, illetve siketségre megoldást jelentenek az ún. CROS hallókészülékek.

A CROS készülékeket mindkét fülben viselni kell, a gyengébben halló fülben lévő mikrofon közvetíti a jobban halló fülben lévő vevőkészülékhez a hangokat. Ezek segítségével a hangok felerősödnek, a rosszul halló vagy siket oldalról érkező hangok is hallhatóvá válnak, és ezáltal visszaállítható a kétoldali hallás érzése.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák