Mi az összefüggés a hallásromlás és az Alzheimer-kór között?

  • 31.07.2017
  • Jáksó Nóra

A halláscsökkenés nem csak a szellemi hanyatlás és az Alzheimer-kór egyik tünete, hanem fontos kockázati tényezője is lehet. A mentális állapot és a hallás kapcsolatáról számos tanulmány látott napvilágot, melyek eredményeiből sokat tanulhatunk.

  • Már az 1980-as években kimutatták, hogy a demenciában szenvedők többségénél jelentős halláscsökkenés figyelhető meg. Egy 1986-os tanulmányban minden harmadik szellemi hanyatlástól szenvedő halláskárosodott embert a súlyosból a kevésbé súlyos demencia kategóriába tudták sorolni, miután a hallásukat korrigálták.
  • A halláscsökkenés depresszióhoz vezethet, mely szintén kapcsolatba hozható az Alzheimer-kórral. Egy holland tanulmány szerint a depressziós embereknél 2,5-szer nagyobb a kór valószínűsége.
  • A kezeletlen halláskárosodás ronthat az Alzheimer-kóron és a demencián. Ha már meg is mutatkoznak valakin a betegség jelei, a hallás javítása csökkenti a memóriavesztés hatásait, és jelentősen javítja a mindennapi kommunikációt.

Míg a csökkent hallás elszigetel a környezetünktől, a megfelelő hallás serkenti az agyműködésünket. Ha aggódunk mentális állapotunkért, netán memóriaproblémákkal küzdünk, mindenképpen érdemes megvizsgáltatni a hallásunkat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák