Mi az összefüggés a krónikus vesebetegség és a halláscsökkenés között?

  • 01.05.2017
  • Jáksó Nóra

A krónikus vesebetegség mérsékelt stádiumában lévő idősebb felnőttek körében sokkal gyakoribb a halláskárosodás előfordulása, mint azonos korú egészséges társaiknál. Ezt egy ausztrál kutatócsoport korábbi tanulmánya állapította meg.

A kutatók több mint 2500 ötven év feletti ember adatait értékelték, akik közül 513-an szenvedtek mérsékelt veseelégtelenségben. A krónikus vesebetegek között 54 százalékos volt a valamilyen fokú halláskárosodás aránya, szemben az egészséges résztvevőkkel, ahol ez az arány csupán 28 százalék volt. A betegek körében a súlyos halláskárosodás gyakorisága 30 százalék volt, szemben a többi résztvevővel, ahol csak 10 százaléknál volt ez kimutatható.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. David C. Harris szerint a krónikus veseelégtelenség és a halláscsökkenés közötti összefüggésre a belső fülben és a vesében található szövetek szerkezeti és működési hasonlósága adhat magyarázatot. Hozzátette, hogy azok a méreganyagok, melyek a veseelégtelenség következtében felhalmozódhatnak, károsíthatják az idegeket, így a fülben lévő idegeket is. Ezért fontos, hogy veseelégtelenség esetén a hallás vizsgálatára is kiemelt figyelmet fordítsunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák