Mi az összefüggés a mangán és a fülcsengés között?

  • 23.09.2019
  • Jáksó Nóra

A mangán és a fülcsengés kapcsolata azért érdekes, mert egyaránt enyhítheti és súlyosbíthatja a fülcsengést.

A mangán egy fontos nyomelem a testünk számára, melyből csak nagyon kis mennyiségre van szükségünk. Szerepe van az egészséges növekedésben és fejlődésben, az enzimműködésben, az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában, a nemi hormonok termelődésben, az agy és az idegrendszer működésében, valamint az egészséges csontozat és ízületek fenntartásában.

A mangán, mint a fülcsengés enyhítője

Hiánya többek között idegrendszeri zavarokat, szédülést, hallás- és egyensúlyi problémákat, és fülcsengést okozhat. Jóllehet, hiánya ritkán fordul elő, ha vegyesen táplálkozunk, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és nem csak feldolgozott élelmiszereket eszünk, akkor a napi szükséges mennyiségéhez könnyedén hozzájutunk, és nincsen szükség kiegészítő formájában szedni. Természetes forrásai a spenót, a kelbimbó, az olajos magvak, az ananász, a grépfrút, a narancs, az áfonya, a sárgabarack, a zöld tea, a barna rizs, a tofu, a búzacsíra.

Amennyiben a fülcsengést mégis mangánhiány okozhatja – amire izom- és ízületi fájdalmak is felhívhatják a figyelmet – napi 5 mg mangán kiegészítő fogyasztása enyhítheti a panaszokat. Megfigyelések szerint a mangánhiány okozta fülcsengés jellemzően a bal oldali fülben jelentkezik.

A mangán, mint a fülcsengés okozója

A mangán egy nehézfém, mely ototoxikus – halláskárosító – hatású lehet nagy mennyiségben. Túlzott bevitele azonban általában csak akkor fordul elő, ha kellő mennyiséget fogyasztunk természetes forrásból, és még ezen felül étrendkiegészítő formájában is fogyasztjuk. A mangán a belső fülben halmozódik fel, károsítja a hallószőröket és a hozzájuk kapcsolódó idegdúcokat, és minden frekvencián azonos mértékű hallásromlást eredményezhet. Minél nagyobb koncentrációban és minél tovább vagyunk kitéve a mangánnak, annál nagyobb mértékű a belső fül károsodása.

A mangán felerősíti az erős zaj ártalmas hatásait, és felgyorsítja a halláscsökkenést. Azért ne ijedjünk meg a mangántól. Ha nem fogyasztunk 5 mg-nál többet kiegészítő formájában, igen csekély az esély, hogy a hallásproblémánkat mangán okozza. Ám ha a fülcsengésünk csak azóta alakult ki, hogy mangántartalmú étrendkiegészítőt szedünk, akkor valóban gyanakodhatunk, hogy ez a nyomelem áll a probléma hátterében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák