Milyen betegséget jelezhet, ha nem hallod a suttogást?

  • 03.01.2016
  • Jáksó Nóra

Létezik egy betegség, az otosclerosis, mely akár minden ötödik vezetéses hallászavarért felelős lehet. A szóösszetételben az ’oto’ a fülre utal, míg a ’sclerosis’ a szövetek abnormális megkeményedését jelenti. A betegséget a középfülben található csontocskák kóros átépülése okozza, melynek során legjellemzőbben a kengyel hallócsontocska talpa belecsontosodik a csiga ovális bejáratába, akadályozva ezzel a hangok továbbítását a belső fülbe. Mindez halláscsökkenést okoz, de további tünetként jelentkezhet a fülzúgás, a fülcsengés, a szédülés és az egyensúly problémák. Kezdetben csak az egyik fül halláscsökkenését okozza, mely fokozatosan átterjedhet a másik oldalra. Az otosclerosisban szenvedők általában első tünetként azt veszik észre, hogy nem hallják a halk beszédet, illetve a suttogást.

A betegség eredete nem tisztázott, de feltehetően öröklődő jellegű, emellett befolyásolják környezeti és hormonális tényezők is. A rizikófaktorok közé tartozik a kanyarófertőzés, a menopauza és a terhesség időszaka, valamint az ösztrogénterápia is. A középkorú nők vannak leginkább kitéve az otosclerosis kockázatának, de a betegség bármely életkorban jelentkezhet férfiaknál, nőknél egyaránt.

A csontosodási zavar idővel egyre súlyosbodik, ezért érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni, ha a fenti tüneteket észleljük. A folyamat előrehaladtával a hallóideg is károsodhat, amit már műtéti beavatkozással sem lehet visszafordítani. Jelenleg hatékony gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre. Az enyhe otosclerosist még lehetséges hallókészülékkel orvosolni, így felerősítve a hangokat, de általában a műtét elengedhetetlen.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák