Milyen veszélyeket rejt a fülgyertyázás?

  • 02.12.2015
  • Jáksó Nóra

A fülgyertyázás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, jóllehet, tudományosan semmilyen bizonyíték nem támasztja alá hatékonyságát. Mégis sokan számolnak be arról, hogy a fülgyertya használata javítja hallásukat, közérzetüket, és a fülüket is csak ezzel tartják tisztán.

Nem árt azonban tisztában lenni a lehetséges kockázatokkal, különösen, hogy a legtöbben nem természetgyógyász szakember segítségével, hanem egyedül végzik el a fülgyertyázást önmagukon és családtagjaikon is.

A fülgyertyázás súlyos égési sérüléseket okozhat, erre figyelmeztet az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság is. De a gyertyázás kiválthatja a hallójárat elzáródását, és a dobhártya perforációját is. Súlyos gond lehet, hogy a kezelések során a viasz apró részecskék formájában lerakódhat a hallójárat és a dobhártya felszínére. Ha ez a viaszréteg az ismétlődő kezelések során megvastagszik a dobhártyán, annak halláscsökkenés, illetve fülgyulladás lehet a következménye. A megdermedt viaszt csak orvos tudja eltávolítani, ami nem könnyű feladat.

Amennyiben már meglévő, súlyos panaszunk van - láz, erős fülgyulladás és fájdalom, vagy szédülés - semmiképpen ne kísérletezzünk a fülgyertyázással, hanem feltétlenül forduljunk fül-orr-gégész szakemberhez. Érdemes tudni, hogy perforált dobhártya, műtött fül, fülgyulladás és magas vérnyomás esetén eleve nem javasolt a fülgyertya használata.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák