Olajos házi gyógymódok fülfájás ellen

  • 29.10.2017
  • Jáksó Nóra

A fül fájdalmát leggyakrabban fülfertőzés okozza, mely a külső, a közép és a belső fület egyaránt érintheti. A külső fül gyulladását okozhatja víz vagy mechanikai sérülés által kiváltott bőrfertőzés, a közép és belső fül fertőzése főként a légúti bakteriális vagy vírusos megbetegedés következményeként alakulhat ki. Szerencsére a probléma magától is elmúlhat, ezért érdemes tudni, milyen házi gyógymódokkal csökkenthető a fájdalom. Íme, 4 olyan otthoni módszer, melynél a növényi olajok kapják a főszerepet:

1. Szőlőmag-olaj

Pár csepp meleg olajat cseppentsünk a fájó fülbe. Ne alkalmazzuk az olajat hidegen, mert az növelheti a fájdalmat. A hatás fokozása érdekében néhány csepp fokhagyma olajat is keverhetünk a szőlőmag-olajhoz.

2. Teafa-olaj

A teafa (Melaleuca alternifolia) leveléből nyert olaj nem csupán a bőr- és körömgomba ellenszere. Baktérium-, vírus- és gombaellenes, valamint gyulladáscsökkentő hatásánál fogva a probléma forrása is sikeresen kezelhető vele. Pár csepp teafa-olajat keverjünk el 4-5 evőkanálnyi meleg olívaolajban, majd pipetta segítségével cseppentsük néhány cseppet a fájó fülbe, és hagyjuk, hogy az olaj befolyjon a hallójáratba. Szintén hatásos lehet, ha 3 csepp teafa-olajat elkeverünk egy evőkanál meleg olívaolajban, és ezzel dörzsöljük be a fülünk mögötti területet naponta többször is.

3. Eukaliptuszolaj

Szintén erős fertőzésellenes, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Egy mokkáskanál olívaolajba 3-4 cseppet téve remek fájdalmat enyhítő bedörzsölő-szert kapunk, melyet a fül mögött alkalmazhatunk. Gyerekeknél 5 éves kor alatt és terhesség idején ne használjuk.

4. Levendualolaj

Kiváló fertőzésellenes és fájdalomcsillapító hatással bír. Egy teáskanálnyi növényi olajba tegyünk 2-3 cseppet belőle, és ezzel dörzsöljük be kívül a fülünket. Készíthetünk keveréket is, 10 csepp teafa, 10 csepp levendula és 5 evőkanál olívaolajból is, amivel szintén hasznos lehet bemasszírozni a fájó fület. A hatást 10 csepp kamillaolajjal tovább fokozhatjuk.

Ezek a gyógymódok sok esetben akkor is alkalmazhatók fájdalomcsillapításra, ha mellettük gyógyszert is kell szednünk. Külsőleg alkalmazva, hígítva a legtöbb olaj biztonságosnak tekinthető, töményen azonban irritációt, allergiát okozhatnak. Tájékoztassuk orvosunkat, ha szeretnénk ezeket használni. Ha a fülfájás 48 órán belül nem enyhül vagy erősödik, továbbá láz, fejfájás, netán a fülből folyadékszivárgás is jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák