Pikkelysömör a fülben: veszélyes is lehet

  • 02.07.2018
  • Jáksó Nóra

Pikkelysömör a fülben is megjelenhet, és akár halláskárosodást is okozhat.

A pikkelysömör a bőr fokozott elszarusodásával és hámlásával járó, nem fertőző, krónikus betegség. Leggyakrabban a könyökön, a térden, a lábon, a háton és a fejbőrön jelenik meg, de más testrészek is érintettek lehetnek, mint például a száj és a fül.

A fülben megjelenő pikkelysömör lelkileg is nagy kihívást jelenthet, mivel ez a mások által is jól látható probléma jelentősen ronthatja az önbecsülést.

Ha a fülben felhalmozódik a lehámlott bőr és a fülzsír, az akár a hallójárat elzáródásához is vezethet, ami viszketéssel és fájdalommal jár, de végső soron halláskárosodást is eredményezhet. Ezért fontos, hogy a hallójáratot tartsuk tisztán a leváló hámsejtektől, mert ez nem csak a szövődmények elkerülését segíti, hanem a komfortérzetet is javítja.

A fülben lévő pikkelysömör mindenképpen orvosi ellátást igényel, nem csak azért, mert így elkerülhető a hallásromlás, hanem azért is, mert nem minden pikkelysömör elleni gyógyszer használható a hallószervben. Csakis a szakorvos tud olyan kenőcsöt vagy gyógyszert ajánlani, mely biztonsággal alkalmazható a hallójáratban, és nem károsítja sem a hallást, sem az érzékeny dobhártyát.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák