Pycnogenol: kiknek nyújthat megoldást a fülzúgásra?

  • 25.06.2017
  • Jáksó Nóra

A mediterrán elterjedésű tengerparti fenyő kérge egy olyan vegyületet rejt, mely bizonyos esetben enyhülést nyújthat a fülzúgásra.

Ez a hatóanyag nem más, mint az immunerősítő és antioxidáns hatású pycnogenol. A kérdés, hogy ha valóban képes csökkenteni a fülzúgást, akkor miért nem ajánlják széles körben a használatát?

Ennek az a magyarázata, hogy a pycnogenol a jelenleg rendelkezésre álló szűkös kutatási eredmények szerint, csak abban az esetben mérsékli a fülcsengést, ha annak oka a belső fül csökkent véráramlásában keresendő. Ezért azoknál, akiknél a fülcsengés hátterében a belső fül elégtelen vérellátása áll, a pycnogenol sokat javíthat az állapoton, vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat, mivel az a vegyület fokozza a véráramlást. Korábbi tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a pycnogenol terápiás adagban (150 mg/nap – mely a napi ajánlott adag háromszorosa) az esetek többségében véget vetett a fülzúgásnak.

A fülcsengést azonban sokszor nem a belső fül rossz vérellátása okozza, és ilyenkor a pycnogenoltól sem várhatunk enyhülést. Ez is jól mutatja, hogy annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést alkalmazhassuk, érdemes kideríteni a fülzúgás kiváltó okát, ha pedig a vizsgálatok nem vezetnek eredményre, akkor különféle gyógymódokat kipróbálni.

Fotó: wikimedia/Jean-Pol GRANDMONT

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák