Rosszul hall? Lehet, hogy az ok nem a fülében keresendő!

  • 25.06.2017
  • Jáksó Nóra

A korral együtt gyakran romlik a hallásunk, ám nem biztos, hogy baj van a hallásával azoknak az idős embereknek, akik rosszul hallanak másokat a vacsoraasztalnál vagy a zajos utcán.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint ezeknek az embereknek teljesen normális lehet a hallása, a probléma gyökerét inkább az agyban kell keresni.

Ha valaki zajos környezetben nehezen érti mások beszédét, az arra utalhat, hogy az agy beszédfelismerési képessége lecsökkent. Azaz eltekintve a korral járó hallásromlástól, az idő múlásával az agyunk is egyre gyengébben teljesít a beszédhangok feldolgozásában, ha egyszerre többen beszélnek, vagy nagy a zaj, még akkor is, ha utóbbi csak mérsékelten hangos.

A Marylandi Egyetem agyszkenneres vizsgálatokkal fedezte fel ennek az okát 18-27 év közötti fiatalok, valamint 61-73 év közötti idősebb résztvevők segítségével. Kimutatták, hogy az idősebbeknél a középagyban a hallással kapcsolatos idegi jelzések gyengébbek voltak, mint a fiataloknál, és a hallott információk feldolgozása is hosszabb időt vett igénybe. A kutatók szerint ennek hátterében a korral járó idegi károsodás normál folyamata állhat.

A halláscsökkenés és az agyi probléma sajnos gyakran együtt van jelen. Ez magyarázhatja, hogy olykor az idősebb embereknél pusztán a hallókészülék használata nem jelent megoldást a rossz hallásra.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák