Tinnitus miatt nyugalomban sincs nyugalomban az agy

  • 04.02.2019
  • Trestyén Zsófia

Az Illinois Egyetem kutatói által készített új tanulmány szerint: a krónikus fülcsengés bizonyos agyi hálózatokban bekövetkező változásokhoz vezet. Ezen változások az érintettek kevésbé tudnak nyugodtak maradni.

A betegek tapasztalatainak feltárása előremutató lehet a későbbi kezelési lehetőségek kifejlesztésében.

”A fülzúgás láthatatlan, nem mérhető semmilyen eszközzel, nincs rá módszer, amellyel meg tudjuk mérni, mint a cukorbetegséget vagy a magas vérnyomást” - mondta Fatima Husain, az Illinois-i Egyetem beszéd- és hallás kutatási professzora. ”Így van ez a folyamatos hang a fejedben, de senki más nem hallja, és nem is hisznek neked, lehet, azt gondolják, hogy mindez csupán a fantáziájukban van... Orvosilag csak néhány tünetet tudunk kezelni, de gyógyítani még nem, mert nem értjük, mi okozza a tinnitust.”

Az egyik tényező, ami bonyolulttá teszi a fülcsengés-kutatást, a betegek változatossága. Számos változó van - például a fülcsengés időtartama, az oka, a súlyossága, a halláskárosodás mértéke, a paciensek életkora, a hang típusa, a fül és a többi tény és adat - amelyek alapján következetlen tanulmányi eredmények születnek.

"A változatosság nem segíti a munkánkat egy objektív mutatót kell találjunk a tinnitusban, ez egy nagyon izgalmas feladat" - mondta Husain.

A funkcionális MRI segítségével az agyműködés és -szerkezet mintázatainak vizsgálata során az új tanulmány az állapította meg, hogy a tinnitus valójában a vizsgált alanyok fejében - az agyban lévő precíziós régióban észlelhető.

Két hálózat van az agyban: az egyik, amely aktív, ha valamire koncentrál az ember, tehát fenntartja az ember figyelmét; a másik pedig, amely az agy "háttér" funkcióit irányítja, vagyis amikor a személy nyugodt és nem különösebben nem gondolkodik semmin.

"Ha az alapértelmezett módú hálózat be van kapcsolva, akkor a háttér hálózat ki van kapcsolva, és fordítva." Úgy tűnik, a fülzúgástól szenvedők ebben az összefüggésben maradnak alul egészséges társaikkal szemben – mondta Sara Schmidt, az idegtudományi programban résztvevő hallgató.

A kutatók úgy vélik, hogy a krónikus fülcsengésben szenvedő betegek valóban nem nyugszanak meg, még akkor sem, ha nyugalomban vannak, ami magyarázhatja, hogy sokan közülük gyakran fáradtságra panaszkodnak, ráadásul figyelmüket inkább a fülzúgásuk köti le, ennek következménye pedig, hogy koncentrációs problémáik is vannak.

A Husain csoport tovább folytatja kutatómunkáját a témában, jelenleg a katonai és polgári lakosság körében jelenlévő tinnitusról készít tanulmányt.

Forrás: News Medical

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák