Újabb bizonyíték a hallásromlás és a szellemi hanyatlás kapcsolatára

  • 16.06.2019
  • Jáksó Nóra

A szellemi hanyatlás kockázata annál nagyobb, minél nagyobb mértékű a halláscsökkenés.

A bostoni Brigham és Női Kórház, valamint a Harvard Orvosi Iskola kutatói több mint tízezer férfi 8 évet átfogó egészségügyi adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a hallásromlás a kognitív leépülés jelentős rizikófaktora. Az elemzés arra is rávilágít, hogy egyenes arányosság van a hallásromlás és a demencia súlyossága között, azaz minél nagyobb mértékű a halláscsökkenés, a kognitív hanyatlás mértéke is annál jelentősebb.

Az enyhe halláscsökkenés 30 százalékkal, a mérsékelt, illetve súlyos – kezeletlen – hallásromlás 42-54 százalékkal fokozza a szellemi hanyatlás rizikóját azokhoz képest, akik nem szenvednek hallásromlástól. További elemzés azt is kimutatta, hogy azoknál, akiknél súlyos hallásromlást állapítottak meg, ám hallásuk javítására hallókészület viselnek, a kockázat 37 százalékra csökken.

Manapság világszerte 50 millió ember él demenciával, 2030-ra várhatóan 75 millió ember fog szenvedni ettől a betegségtől, melynek megelőzésére, gyógyítására vagy visszafordítására jelenleg nincsen semmilyen hatásos gyógymód. Korai felismerése – amiben a hallásvizsgálat is fontos szerepet játszhat – jelentősen javíthat a beteg életminőségén.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák