Viszkető hallójárat? Lehet, hogy gomba van a füledben!

  • 27.08.2017
  • Jáksó Nóra

Gombák az egészséges fülben is lehetnek, ám fülzsírral bevont, száraz környezetben nincs esélyük elszaporodni. Az otomycosis – a külső hallójárat gombás fertőzése, melyet először 1884-ben írtak le - minden tizedik embert érint. Leggyakrabban a harmincas éveikben járó fiataloknál fordul elő.

Mi váltja ki a gombásodást?

A külső hallójárat ideális meleg környezetet biztosít a gomba szaporodásához, különösen, ha víz éri a fülünket. A gombásodás kialakulásához hozzájárulhat a szennyezett uszodavíz, illetve a helyi antibakteriális fertőtlenítők folyamatos használata. Valójában a tiszta víz is okozhatja, mert maga a nedvesség az, ami elősegíti a gomba szaporodását. A helytelen fültisztítási szokások is megkönnyítik a megjelenését, ugyanis a hallójárat hámjának megsértése, illetve a fülzsír termelődésének megváltozása kedvező táptalajt teremt a gomba számára. Fürdés, strandolás után, ha huzat éri a nedves fülünket, könnyen begyulladhat - akár a légkondi hatására például. A gyulladt fül piszkálásakor is megsérthetjük a fül hámját, ami után a gombák könnyen bejutnak a bőr alá.

Mely gombafajok okozzák a fertőzést?

A fertőzést többféle gombafaj okozhatja. Leggyakrabban az Aspergillus penészgomba fajok a bűnösök, de rögtön a második helyen a Candida áll. Utóbbi kezelése nehézkesebb, mert ellenáll a hagyományos gombaellenes szereknek. A betegség felismerése a szakember számára egyszerű, mert a gomba mikroszkóppal jól kivehető telepeket alkot a fülben, és a spórák is tisztán láthatók.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

  • nagyon erős fülviszketés – ez a fő tünet
  • hallójárat kipirosodása
  • duzzanat
  • fülfájás
  • fülzúgás
  • füldugulás érzés 
  • halláscsökkenés
  • sárga, fehér vagy fekete színű váladékozás

Hosszadalmas gyógykezelés

A gyógyítás nagy kihívást jelent mind a páciens, mind az orvos számára, köszönhetően a hosszú távú kezelésnek és a gyakori kiújulás veszélynek. Legyengült immunrendszerű embereknél és cukorbetegeknél az otomycosis gyakrabban fordul elő, a kezelés hosszadalmasabb, valamint nagyobb az újrafertőződés és a szövődmények kialakulásának veszélye is.

A gomba átterjedhet a dobhártyára, és vezetékes halláscsökkentést eredményezhet. Ha a fertőzés a közép- és belső fület is érinti, az ideg mentén terjedve gombás agyhártyagyulladást okozhat, ám ez szerencsére igen ritkán fordul elő.

A kezelés első lépése a fül alapos megtisztítása, melyet fül-orr-gégész szakorvos végez két-három héten át. A cél a tisztítás mellett a fül alapos kiszárítása. Ez után kezdődhet a gombaellenes fülcseppel történő kezelés, mely a fertőzés súlyosságától függően egy vagy akár több hétig is eltarthat.

A hámrétegben megbújó gombaspórák miatt a fertőzés kiújulhat, ezért a sikeres kezelés után is fokozottan ügyelni kell arra, hogy a fülünket szárazon tartsuk, és védjük a huzattól. Erre vatta vagy víztaszító füldugó használata javasolt.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák