Zajos utca is lehet az elhízás oka

  • 15.03.2016
  • Czicze Andrea

A svéd Karolinska Intézet kutatói szerint összefüggés van a zajos lakókörnyezet és az emberek testsúlya között. Az állítás bármilyen banálisnak tűnik, nem az.

A magyarázat szerint a zajos utcák, repülőterek, pályaudvarok környékén élő emberek feszültebbek, általában rosszabb alvók, a huzamosabb ideig tartó stressz és alváshiány pedig nem jár következmények nélkül. A feszültség és az idegeskedés a hormonháztartás felborulásához vezet, és itt nem csak az adrenalin és kortizol szint megemelkedésére kell gondolni, a krízishelyzetre válaszul megnő az ún. éhséghormon (ghrelin) termelése is a szervezetben, mely arra készteti az embert, hogy egyre többet egyen. A szükségesnél bőségesebb kalóriabevitel előbb-utóbb persze a testsúlyon is meg fog mutatkozni, ráadásul ilyenkor a zsír a legrosszabb helyen, a has körül rakódik le, amely további betegségek kialakulásához is vezethet.

A svéd orvosok négyéves kutatási programjuk végén arra a következtetésre jutottak, hogy minden 10 decibelnyi zajszintemelkedés 0.42 centit is növeszthet egy átlagos felnőtt derékbőségen, míg kirívó esetekben ez akár 1 cm is lehet. Ne becsülje le tehát a zajokat, szervezete sokkal érzékenyebb, mint gondolná. Ha tehát fogyni szeretne, érdemes talán azon is elgondolkoznia, hogy csendesebb helyre költözzön, ahol éjszakáit nyugalomban, alvással, nem pedig nassolással tölti.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák