Zümmögő, lüktető, búgó hangokat hallasz? Milyen problémát jelezhet?

  • 12.11.2017
  • Jáksó Nóra

Zümmögő, búgó, dübörgő, lüktető, sziszegő, sistergő hangok kínoznak? Ezeket nem csak fül eredetű probléma okozhatja. Ritkán hallod ezeket rövid ideig, vagy állandóan gyötörnek, olyannyira, hogy még aludni sem tudsz tőlük? Ezek a hangok a szorongás tünetei is lehetnek, és a fokozott stressz válthatja ki a felbukkanásukat.

Miért hallhatunk ilyen hangokat szorongás hatására?

Az idegesség, nyugtalanság, feszültség következtében a testben stresszhormonok szabadulnak fel a véráramba, hogy a szervezet különböző pontjaira jutva speciális élettani és érzelmi változásokat kiváltva fokozzák a stressz leküzdésének képességét. Ha a stressz csak néha jelentkezik, akkor a szervezetünk könnyen meg tud vele birkózni, ám ha tartósan jelen van az életünkben, akkor sokkal nehezebb legyőzni, és a testünk túlstimulált állapotban marad. Mindez fokozza az agyban az elektromos aktivitást, gátolja az idegsejtek normál működését, és olyan szokatlan idegrendszeri tüneteket okozhat, mint például a zavaró hangok hallását.

Hogyan szabaduljunk meg a hangoktól?

Ha a tüneteket a tartós stressz okozza, akkor a stresszkezelés, az idegesség csökkentése, a pihenés hatására tejesen megszűnhet a problémánk. Ha egyedül nem tudunk megküzdeni a szorongással, az aggodalmainkkal, érdemes szakemberhez fordulnunk segítségért.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák