Valóban segíti a fülakupunktúra a fogyást?

  • 29.09.2019
  • Jáksó Nóra

A fülkagylónkon több mint 200 olyan pont található, mely egy-egy szervünkhöz kapcsolódik. Fülünk ezen különlegessége lehetővé teszi, hogy az akupunktúrás gyógyítások egyik főszereplőjévé váljon.

A fülakupunktúra egy ősi kínai gyógymód, mellyel gyors hatás érhető el, tekintettel arra, hogy az agyunkhoz közel eső szervről van szó. Számos szervi és lelki problémára jelenthet segítséget, beleértve az elhízást is. Utóbbi hatását erősítette meg egy kisebb korai tanulmány. A tanulmány középpontjában az 5-pontos akupunktúra állt. Ez az 5 pont a fülkagylón: a Shen-men (Lélek kapu v. Isteni kapu) pont, valamint a lép, a gyomor, az éhség és az endokrin rendszer (belső elválasztású hormonok) pontja.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a koreai klinikákon általánosságban alkalmazott 5-pontos akupunktúrás kezelés eredményesebb-e az elhízás kezelésében, mint egyetlen akupunktúrás pont, az éhség pont stimulálása. A résztvevőknél mérték a testtömegindexet, a derékbőséget, a testsúlyt, a testzsírtömeget és a vérnyomást a vizsgálat kezdetén, valamint 4 és 8 héttel később. A résztvevők a kísérlet ideje alatt mértékletesen táplálkoztak, de nem voltak fogyókúrás étrenden, és semmilyen extra testmozgást sem végeztek.

Az 5-pontos kezelésnél 8 hét után 6,1 százalékos, az egypontos kezelésben résztvevőknél pedig 5,7 százalékos testtömegindex-csökkenést mértek. Bár mindkét módszer hatásos lehet az elhízás kezelésében, az 5-pontos stimulációval kicsit jelentősebb volt a fogyás, és hatékonyabbnak bizonyult a hasi zsír csökkentésében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák